U fokusu

Danas Rusija, sutra...

Rusija dekriminalizirala obiteljsko nasilje

Rusija dekriminalizirala obiteljsko nasilje

Ruski parlament je u petak, 27. siječnja, glasao 380:3 za dekriminalizaciju obiteljskog nasilja u slučajevima kada ono ne uzrokuje “ozbiljne tjelesne ozljede” i kada se događa “samo jednom godišnje”.

Taj potez ukida kaznenu odgovornost u takvim slučajevima, a predviđena kazna je oko 500 dolara ili 15 dana pritvora ukoliko se to nije ponovilo unutar godinu dana.

Zakon treba potvrditi Gornji dom parlamenta u kojemu se ne očekuje nikakvo protivljenje. Nakon toga ga treba potpisati predsjednik Vladimir Putin, koji je već najavio podršku.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima kako obiteljski sukobi “nisu nužno obiteljsko nasilje”.

Podrška Donjeg doma parlamenta (Dume) ovakvom zakonu poništava odluku Vrhovnog suda donesenu prošle godine, koju je nakon toga parlament podržao, koja dekriminalizira “nasrtaj” (battery) ukoliko nema tjelesne ozljede, no koja ostaje kazneno djelo kada su žrtve članovi/ce obitelji. Ova odluka je, dakle, efikasno poništena glasanjem Dume u petak.

Andrej Isajev, zastupnik i “mladi lav”  vladajuće Putinove stranke “Jedinstvena Rusija”, izjavio je kako su zakonodavci “čuli i uslišali poruku javnosti” da se ova greška počinjena prošle godine ispravi.

Rusije je jedna od tri zemlje u Europi i Središnjoj Aziji koja nema zakone specifično orijentirane na obiteljsko nasilje, piše TheEconomist.

Kritičari/ke ove nove mjere upozoravaju kako će to potaknuti obiteljsko nasilje i zločin.

“Ovaj zakon će etablirati nasilje kao normu ponašanja”, rekao je zastupnik iz redova Komunističke stranke Ruske Federacije (KPRF) Jurij Sinelšikov tijekom debate u parlamentu.

Odvjetnica za prava žena Mari Davtyjan rekla je za The Moskow Times kako ovaj zakon povećava opasnost i “šalje poruku da država obiteljsko nasilje više ne smatra nečim lošim”.

Istraživanje iz prošlog mjeseca koje je provela državna agencija VTsIOM pokazalo je kako 19 posto građana/ki Rusije smatra kako udariti suprugu, supruga ili dijete “može biti prihvatljivo u određenim okolnostima”, izvještava Associated Press. Ova anketa na državnoj razini obuhvatila je 1800 ljudi, sa statističkom pogreškom od 2,5 posto, a provedena je 13.-15. siječnja.

Brojni komentatori kažu kako ovo samo reflektira uvjerenje sadržano u staroj ruskoj poslovici: “Tko te tuče, taj te voli.”

Prema službenim vladinim statistikama Ministarstva za unutarnje poslove, 40 posto svih nasilnih kaznenih djela počinjeno je u obitelji.  To je u skladu s dnevnom brojkom od 36 000 žena žrtava fizičkog nasilja koje su počinili njihovi partneri i 26 000 djece koja svake godine zlostavljaju roditelji.

Prošlogodišnji zakon, koji je na snagu stupio u srpnju, vrlo brzo je proizveo protivnike, u prvom redu zloglasnu ultrakonzervativnu rusku senatoricu Jelenu Mizulinu, koja je ovaj zakon prozvala “antiobiteljskim” i izjavila kako krši “pravo” roditelja da tuku svoju djecu.

Takvo gledište podržava i organizacija “Sveruski roditeljski pokret otpora” koji su na svojoj web stranici upozoravali kako “roditelji više nemaju pravo sami odabrati metode odgoja”.