U fokusu

Otvorena sezona nasilja nad ženama

Rusija želi dekriminalizirati neke oblike obiteljskog nasilja

Rusija želi dekriminalizirati neke oblike obiteljskog nasilja

Nasilje u obitelji razlog je smrti oko 14 tisuća žena u Rusiji, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova. Također, samo dva posto žrtava nasilja prijavljuje ga policiji.

Unatoč tome, zemlja želi neke oblike nasilja dekriminalizirati što će žrtve nasilja učiniti još ranjivijima. Zakon, poznat kao “Slapping law” prošao je prvo čitanje parlamenta, a njime se želi dekriminalizirati nasilna djela koja su se dogodila prvi put i dijela koja se događaju “samo jednom godišnje” i žene i/ili djeca nisu ozbiljno ozlijeđeni/e. Najveća zagovornica zakona je senatorica Yelena Mizulina koja smatra da je sadašnji zakon anti – obiteljski i neutemeljeno intervenira u obiteljske stvari. 

Osim nje, i Ruska pravoslavna crkva velik je zagovornik zakona koji je u skladu s patrijarhalnim viđenjima čelnika crkve u kojem su žena i djeca podložni/a mužu. Autori/ice zakona kažu da se on odnosi samo na dijela koja ne uzrokuju ozlijede zbog kojih bi žrtva zatražila bolničko liječenje ili bi morala izostati s posla. Prema njemu će se prvo nasilno ponašanje ili ono koje se dogodi jednom godišnje rješavati opomenom ili radom za opće dobro.

Aktivisti/kinje za prava žena smatraju da ovakav zakon otvara sezonu nasilja nad ženom i djecom. Aktivistkinja Alena Popova pokrenula je i peticiju kojom traži donošenje novog zakona protiv nasilja u obitelji i već je dosegnula gotovo 180,000 potpisa. Novinarka Olga Bobrova rekla je da iako neki nasilni događaji ne zahtijevaju hospitalizaciju i ne ostavljaju fizičke tragove, oni svejedno “transformiraju živote u pakao”. Napomenula je i da je nasilje normalan način života u Rusiji. 

RIA Novosti donosi podatak da je procijenjeno da 36 tisuća žena dnevno u Rusiji bivaju pretučene od strane supruga, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova čak dvije trećine ubojstava u 2008. mogu se pripisati nasilju u obitelji.

Kontroverzni zakon u prvom je glasanju podržan s 368 glasova za i jednim protiv te jednim suzdržanim. Još se čeka drugo i treće čitanje.