U fokusu

Revolucionarna odluka

Saudijke bi uskoro mogle slobodno upravljati automobilima

Saudijke bi uskoro mogle slobodno upravljati automobilima

Žene u Saudijskoj Arabiji bi uskoro, konačno, mogle dobiti dozvolu da mogu voziti automobile.

Naime, Kraljevsko savjetodavno vijeće preporučilo je kralju da ukine zabranu vožnje ženama, ali uz određene uvjete: da budu starije od 30 godina, da ne voze iza osam sati navečer, te da nisu našminkane.

Preporuke Shura vijeća nisu obavezne i zakonodavne, već su to jednostavno bile preporuke koje kraljevstvo godinama nije razmatralo.

Ovaj mali pomak značio bi značajan preokret, obzirom da su saudijske vlasti godinama odbijale razmotriti prijedlog.

Zbog zabrane vožnje automobila, žene su tijekom prethodnih godina nekoliko puta prosvjedovale. Prvi veliki prosvjed bio je 1990. godine, kada je oko 50 žena izašlo na prosvjede sjedajući za upravljač automobila. Tada ih je vlada zatvorila na jedan dan i zaplijenila im putovnice.

U lipnju 2011. godine, oko 40 žena je ponovo u znak protesta sjelo za volan, a jedna žena je uhićena nakon objave videa koji je sama snimila za vrijeme protestne vožnje.

Nakon prošlogodišnje kampanje i masovnog pokreta pod nazivom Women2Drive, žene su odlučile svake godine 26. listopada prosvjedovati protiv zakona koji im zabranjuje da voze. Stoga su i ove godine na taj dan desetine Saudijki sjele za upravljač svog automobila, fotografirale s, te fotografije postavile na društvene mreže.
   
Ovu u svijetu jedinstvenu zabranu ultrakonzervativni svećenici su opravdavali ocjenom da bi se sa ženama za volanom zemljom raširila ‘razuzdanost’, a šeik Saleh al Lohaidan je čak išao do te mjere da je izjavio kako ‘vožnja negativno utječe na jajnike’.