U fokusu

Izvještaj UN-a

Silovanja i rodno uvjetovano nasilje bijesne u Somaliji

Silovanja i rodno uvjetovano nasilje bijesne u Somaliji

Ujedinjeni narodi izvještavaju o porastu i raširenosti seksualnog zlostavljanja na području Somalije, bez obzira na relativno mali broj službenih prijava. U posljednjem izvještaju stoji kako je u prvoj polovici 2013. prijavljeno preko 800 slučajeva rodno uvjetovanog i seksualnog nasilja samo u glavnome gradu Mogadishu.

Seksualno i rodno uvjetovano nasilje već je godinama rašireno u čitavoj Somaliji, a sada se broj zlostavljanih žena povećava. Glasnogovornik UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova Jens Laerke kaže kako se povećanje odnosi poglavito na žene i djevojke izbjeglice unutar zemlje.

“Silovatelji su većinom naoružani muškarci i vojnici. Seksualno i rodno uvjetovano nasilje uključuje nasilje u obitelji, opasne tradicije poput genitalnog sakaćenja žena i dogovorene rane brakove. Žrtve su u prosjeku žene od 18 i više godina”, rekao je Laerke.

Broj izbjeglica unutar zemlje UN procjenjuje na 1.1 milijun, s 1.700 zabilježenih slučajeva silovanja 2012. u 500 izbjegličkih kampova u Mogadishu. Grupe za zaštitu ljudskih prava objašnjavaju da su glavni razlozi neprijavljivanja zlostavljanja strah od stigmatiziranja i osvete.

Opravdanost takvog straha najbolje je vidljiv u primjeru koji se odigrao početkom ove godine kada je jedna od žrtava uhićena jer je optužila snage osiguranja za silovanje. Novinar koji je tu priču objavio također je osuđen na zatvorsku kaznu, i to u trajanju od godinu dana.  Oboje su oslobođeni dva mjeseca poslije, nakon oštrih prosvjeda međunarodne zajednice.

U tijeku je istraga o navodnim grupnim silovanjima Somalijki od strane trupa Afričke unije u Mogadishu.

Prema Fondu Ujedinjenih naroda za djecu trećinu žrtava čine djeca. Glasnogovornica UNICEF-a Marixie Mercado izjavila je da je njezina agencija u suradnji s partnerima  pružila pomoć više od 2.200 žrtava rodno uvjetovanog nasilja u središnjoj i južnoj Somaliji.

“Silovanja se najčešće događaju dok žrtve u šumi sakupljaju drva za potpalu. Tom se problemu priskočilo osiguravanjem štedljivih peći, uz financijsku pomoć Japanske vlade, za tisuće obitelji,  izbjegle djevojke i žene”, rekla je Mercado.

UN izvještava kako glavni oslonac žrtvama čine grupe za zaštitu ljudskih prava koje im pružaju medicinsku, psihološku i pravnu pomoć. 

Prevela i prilagodila Ana Begić