U fokusu

Slijepi su oni s predrasudama

Javnosti i građanima koji i u 21. stoljeću još uvijek imaju predrasude prema slijepim osobama treba pomoći da se izliječe od te vrste neupućenosti i neznanja, poručeno je na današnjem predstavljanju televizijskog spota Slijepi su oni s predrasudama u Informacijskom centru Europske unije (EU). Spot prikazuje mladu slijepu trudnicu, koja prelazi cestu s bijelim štapom i pritom se susreće s neizrečenim mislima prolaznika.

Slijepi su oni s predrasudama

Javnosti i građanima koji i u 21. stoljeću još uvijek imaju predrasude prema slijepim osobama treba pomoći da se izliječe od te vrste neupućenosti i neznanja, poručeno je na današnjem predstavljanju televizijskog spota Slijepi su oni s predrasudama u Informacijskom centru Europske unije (EU).

Spot prikazuje mladu slijepu trudnicu, koja prelazi cestu s bijelim štapom i pritom se susreće s neizrečenim mislima prolaznika, poput onih – Jadnica, neće ni vidjeti svoje dijete!, Kako se ona misli brinuti za to dijete? ili Jadnica, nadam se da bar dijete neće biti slijepo! Te misli proizlaze iz ljudskog sažaljenja i neznanja, no ljudi pritom nisu svjesni da se radi o predrasudama kojima mogu povrijediti tu osobu, kazao je redatelj spota Saša Ban.

Glavna glumica u spotu, studentica 3. godine zagrebačkog Pravnog fakulteta Martina Belić, napomenula je da se tijekom školovanja samo ponekad susretala s nerazumijevanjem okoline zbog svoje sljepoće, ali je rado pristala sudjelovati u spotu koji želi upozoriti na to kako se često predrasude prema slijepim djevojkama i ženama odnose na njihovu potrebu i pravo na seksualnost, zasnivanje obitelji i majčinstvo.

Spot će se prikazivati na svim nacionalnim i lokalnim televizijama u Hrvatskoj, a snimljen je kao dio projekta Jednake mogućnosti za žene i djevojke s oštećenjem vida koji zadnjih godinu dana provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, uz financijsku potporu EU-a.

Cilj projekta je osnaživanje žena s oštećenjm vida, podizanje njihovog samopouzdanja, poboljšanje komunikacijskih vještina kroz različite radionice i poticanje tih žena i djevojaka da se s više vjere u svoje mogućnosti uključe u društveni život, kazala je voditeljica projekta Sanja Cesar. Podsjetila je da je jedan od većih problema za njih nemogućnost zapošljavanja, čemu doprinosi i školovanje za zanimanja koja više ne postoje i tržište rada ih ne treba.