U fokusu

čestitamo!

Slovenija izjednačila prava istospolnih i hetero parova!

Slovenija izjednačila prava istospolnih i hetero parova!

Slovenski parlament večeras je uvjerljivom većinom prihvatio novi zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima kojim se istospolni parovi u svojim pravima u potpunosti izjednačuju s heteroseksualnima, prenose mediji.

Riječ je o povijesnoj odluci jer istospolni parovi vjenčavat će se pred matičarem, nasljeđivati i usvajati djecu jedno/e drugoga/e, a zakon isto tako redefinira pojam obitelji kao životnu zajednicu ‘dviju osoba’, ne spominjući spol.

Za zakon je glasovao/la 51 zastupnik/ca iz triju stranaka vladajuće koalicije i dviju stranaka oporbe, a protiv je bilo 28 zastupnika/ca iz redova demokršćanske Nove Slovenije (NSI), te Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

Bivši slovenski premijer Janša istaknuo je kako je obitelj od ‘osnovne važnosti za svako društvo’, a da je ovaj zakon donijet ‘blitzkriegom’ – bez mnogo rasprave i po ubrzanom postupku.

Zastupnici i zastupnice koji/e su podržali/e zakon svoju su odluku pojasnili/e riječima da se radi o izjednačavanja pred zakonom manjine koju definira njena seksualna orijentacija.

Tijekom šestosatne rasprave ispred parlamenta prosvjedovalo je nekoliko tisuća ljudi protiveći se novom zakonu jer ‘ugrožava tradicionalnu obitelj’ te su najavili/e referendum.