U fokusu

spremno 'brane' europu

Slovenska žica granica: obnavljanje uoči jeseni

Slovenska žica granica: obnavljanje uoči jeseni

Zbog bojazni od ponovnog aktiviranja balkanske izbjegličke rute i povećanog migrantskog priljeva ako Austrija zatvori granični prijelaz Brenner s Italijom, slovenska vlada ovih dana provodi intenzivne aktivnosti kako bi na jesen spremno dočekala tu situaciju, uključujući i obnavljanje žice na granici s Hrvatskom, navodi u utorak ljubljanski list Dnevnik.

Vlada od svibnja ima plan koji predviđa desetak mogućih scenarija, temeljen na lanjskim iskustvima kada je kroz Sloveniju prošlo više od pola milijuna izbjeglica.

U azilantskom centru u mjestu Logatec očekuju već naručene nove kontejnera za smještaj izbjeglica i ilegalnih migranata/kinja, a ministarstvo obrane naručilo je šatore za privremeni smještaj površine 5.000 kvadratnih metara.

Za ponovo stavljanje u funkciju spremni su i izbjeglički centri u Dobovi, Šentilju i Lendavi koji su i lani podnijeli najveće opterećenje u jeku krize.

Pripreme u Ljubljani tumače i nesigurnošću oko dogovora EU-a s Turskom o zadržavanju izbjeglica u toj zemlji koja graniči sa Sirijom, osobito nakon pokušaja puča u toj državi i Erdoganova približavanja Rusiji.

U pripremi za mogući veći dolazak migranata/kinja uključni su i članovi UNHCR-a, a lokalni volonteri i drugi koji su pomagali u rješavanju lanjske migrantske krize dobili su obavijesti da ‘računaju da će na jesen njihov angažman opet biti potreban’.

“Ako Turska preko granice pusti nekoliko stotina tisuća ljudi, sve države na balkanskoj ruti imat će problem da ih zaustave”, kazao je neimenovani dužnosnik, dodavši da se situacija pogoršava ne samo zbog 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica koji su u Turskoj, nego i zbog eskalacije nasilja u jugoistočnoj Turskoj između Kurda i turske vojske.

Zbog toga bi i iz tih krajeva prema Europi mogao krenuti izbjeglički val, a Slovenija bi mogla biti u opasnosti da postane hot spot za ilegalne migrante jer ih neće primati ni Austrija ni Njemačka, pojašnjavaju u susjednoj nam zemlji svoje bojazni.

Istaknuo je da će žičane ograde na dijelu granice s Hrvatskom i dalje ostati kao sredstvo odvraćanja i upozorenje, pa se žica obnavlja, a teren oko nje čisti.