U fokusu

zapratite online kapanju lori-ca

Sretan IDAHOBIT: Prekinimo šutnju

Sretan IDAHOBIT: Prekinimo šutnju

LORI

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia – IDAHOBIT) obilježava se diljem svijeta 17. svibnja od 2004. godine, u Hrvatskoj od 2011. kada ga je službeno potvrdio Sabor, a Grad Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ovaj dan obilježava isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice, ističe LORI svojim priopćenjem, kojeg možete cijelog pročitati u nastavku:

Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je Prekinimo šutnju (Breaking the Silence) kojom se želi javnosti ali i donositeljima odluka i institucijama ukazati na nepovoljan položaj LGBTI osoba u društvu i s kojim se teškoćama one suočavaju zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja.

Zbog trenutne nemogućnosti održavanja javnih događanja, udruga LORI za IDAHOBIT 2020. provodi online kampanju s ciljem informiranja javnosti o homo/bi/transfobiji u društvu.

Kako udruga LORI od 2012. godine radi na smanjenju homo/bi/transfobije u obrazovanju u Hrvatskoj, ovom kampanjom želi istaknuti važnost edukacije o LGBTIQ temama u školama te upoznati javnost s nasiljem i diskriminacijom s kojima se mladi suočavaju tijekom školovanja. U razdoblju od 15. svibnja do 12. lipnja na svojoj mrežnoj stranici LORI će objaviti niz članaka na tu temu, a na svom Youtube kanalu i društvenim mrežama video svjedočanstva LGBTI mladih o njihovim iskustvima iz školskog okruženja.

Prvi članak o važnosti edukacije o LGBTIQ temama u školama možete pronaći ovdje, a prvo video svjedočanstvo o iskustvima mladih LGBTI osoba u školi ovdje