U fokusu

Zimske olimpijske igre u Sočiju

Što se sve krije iza sjaja i blještavila ruskih Olimpijskih igara?

Što se sve krije iza sjaja i blještavila ruskih Olimpijskih igara?

Spektakularnom trosatnom priredbom, popraćenom čudesnim vatrometom, plesom, raznim bajkovitim izvedbama i koreografijama otvorene su, 7. veljače 2014., 22. Zimske olimpijske igre u ruskome Sočiju, koje će trajati do 23. veljače. Procjenjuje se da je na organizaciju ovogodišnjih Olimpijskih igara utrošeno oko 50 milijardi dolara, što ih čini najskupljim OI ikada u povijesti, te što je potaknulo brojne kontroverze. Pojedine organizacije navedeni trošak nazivaju političkom odgovornošću, s obzirom na stagniranje ruske ekonomije i iznimno težak položaj radnika. Aleksej A. Navalnij, iz Organizacije za borbu protiv korupcije, izjavio je: “Pitanje je što je sve Rusija mogla učiniti s tim novcem”.

Sama ceremonija, nazvana Snovi o Rusiji, bila je posvećena ruskoj povijesti – njezinu kontinuitetu od komunističke vladavine sve do kapitalističke države – što je bilo predočeno raznim simboličkim i pomalo ‘jezivim’ prizorima revolucije, izgradnje modernih velegradova (Moskva) i sl., prenosi kanadski Huffington Post. Olimpijski plamen zapalili su ruski bivši sportaši – klizačica Irina Rodnina i hokejaški vratar Vladislav Tretjak.

U Sočiju će nastupiti 2873 sportaša iz 88 država, od čega sedam zemalja ove godine prvi put ima predstavnike na zimskim Olimpijskim igrama.”Tijekom nešto više od dva tjedna natjecanja bit će podijeljeno 98 kompleta medalja”, ističe portal Gol.hr.

No, iza svega tog sjaja, blještavila i glamura zimskih olimpijskih igara, naziru se razne kontroverze. Prvenstveno se to odnosi na Putinov radikalni i diskriminatorni anti-gay zakon usvojen u lipnju prošle 2013. godine. Naime, tim zakonom kriminalizira se akt informiranja djece, odnosno ‘homoseksualna propaganda’, o tome da postoje gay osobe te da je homoseksualnost jednaka heteroseksualnosti. Zakon kažnjava ljude, uključujući i turiste, kaznom u iznosu 200.000 rubalja (6.240 dolara) za “propagiranje ne tradicionalnih seksualnih odnosa”, ili zatvorskim kaznama od tri godine. Mnogi gay aktivisti/kinje su bili uhićeni nakon donošenja zakona.{slika}

Bilo kakvo pokazivanje naklonosti između istospolnih parova može izazvati ‘iskrivljeno razumijevanje’ kako su gay odnosi i heteroseksualni odnosi društveno jednaki i riskirati širenje zapadnjačkog liberalizma. Putin je, pak, tvrdio kako zakon ne diskriminira LGBT osobe, nego služi ‘zaštiti djece od pedofilije‘.Zakon, naime, definira nebulozan koncept “širenja informacija namijenjenih formiranju netradicionalne seksualnosti među djecom, sugerirajući da je takvo ponašanje privlačno, i lažno ga izjednačavajući (netradicionalno seksualno ponašanje) s tradicionalnim seksualnim ponašanjima”.

Upravo je država koja gaji ovakve diskriminatorne i homofobne stavove domaćin Olimpijskih igara – protagonista nediskriminacije, jednakih ljudskih prava i solidarnosti, što je u srži iznimno kontradiktorna situacija. U pitanje je, od strane Human Rights Watcha, dovedena i sigurnost gay Olimpijaca koji će prisustvovati na ovogodišnjim Igrama.

Od donošenja ovoga zakona mnoge organizacije i pojedinci su pozivali na bojkot Olimpijskih igara u Sočiju; mnogi visoki dužnosnici (među kojima i američki predsjednik B. Obama) odbili su prisustvovati na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u znak protesta protiv ruskih diskriminatornih stajališta uperenih protiv gay osoba i temeljnih ljudskih prava. Nakon internacionalnog poziva mnogih na bojkot Olimpijskih igara, Rusija je pokušala uvjeriti Internacionalno Olimpijsko Udruženje da njihovi antipropagandni zakoni ne diskriminiraju gayeve, lezbijke, biseksualne i transrodne osobe, već zabranjuju bilo koji govor koji promovira netradicionalne seksualne odnose.

Osim toga, ovaj zakon se može odnositi i primijeniti na bilo kojeg Olimpijca ili posjetitelja Olimpijskih igara koji na bilo koji način promovira tzv. netradicionale seksualne odnose. Upravo zbog toga su, krajem siječnja 2014.g., mnogi Olimpijci pozvali ruske vlasti da povuku anti-gay zakone. Kritizirali su Internacionalno Olimpijsko Udruženje (IOC) i sponozore (Coca-Cola, Visa Inc., Panasonic, Samsung i Procter & Gamble) igara jer nisu poduzeli više u obranu ljudskih prava.{slika}

Neke od javnih osoba koje su osudile ruske anti-gay zakone su Cher, koja je odbila ulogu ambasadorice zimskih Olimpijskih igara u Sočiju; švedska skakačica u vis Emma Green, američki trkač Nick Symmonds, ruske trkačice Kseniya Ryzhova i Tatyana Firova, kao i finski ministar kulture i sporta Paavo Arhinmaki, Elton John, Madonna, Andy Cohen i drugi.

Netom prije početka Olimpijskih igara, na inicijativu i zahtjev Amnesty Interantionala, oslobođene članice ruskog punk benda Pussy Riot, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, žestoko su zagovarale bojkot Olimpijskih igara, kao jedinu opciju očuvanja temeljnih ljudskih prava i slobode govora.Aljohina je na to dodala: “Dolaskom na Olimpijske igre u suštini pokazujete podršku  Putinovom režimu ugnjetavanja”.

Solidarnost s LGBT građankama i građanima Rusije, ali i diljem svijeta izrazio je i Le Zbor, prvi mješoviti ženski, lezbijsko-feministički zbor u regiji i u ovom dijelu Europe, objavljujući spot za pjesmu Katjusha. Pjesma Katjusha nastala je 1938. godine; njome su žene ispraćale vojnike koji su se borili protiv nacističkoga okupatora, a talijanski partizani su je prepjevali te je postala simbol otpora od Grčke do Malezije. U Rusiji bi spot najvjerojatnije bio etiketiran i zabranjen kao gay ‘propaganda’. Na taj način, 2014. godine, Katjusha ponovno postaje ruskom budnicom, ističe večernji.hr.

Google je također dao svoj doprinos osudi ruske diskriminacije, te očuvanju prava gay osoba, kroz svoj doodle  prikaz na kojemu su u raznim bojama oslikani razni zimski sportovi, ispod kojih je postavljen natpis izvađen iz teksta Olimpijske povelje (kodificirane liste fundamentalnih prinicipa, pravila i zakona Olimpizma):.“Bavljenje sportom je ljudsko pravo. Svakom pojedincu mora biti omogućeno bavljenje sportom, bez diskriminacije bilo koje vrste i u olimpijskom duhu, što zahtijeva obostrano razumijevanje u duhu prijateljstva, solidarnosti i fair playa”.{slika}

Ovo, svakako, nije prvi put javnog Googleova zalaganja za gay prava. U 2012.g. Google je pokrenuo Legalize Love kampanju dajući podršku LGBT pravima diljem svijeta, objavio je Huffington Post.

Nadalje, kanadski Institut za raličitost i inkluziju (CIDI) u suradnji s marketinškom kompanijom Re-think izbacili su reklamni oglas kojim su se s određenom dozom humora osvrnuli na ruske anti-gay zakone. Reklama prikazuje dva natjecatelja koja se pripremaju za početak sanjkanja kao olimpijske discipline, dok se u pozadini čuje pjesma ‘Do You Want Me’ The Human Leaguea. Video pogledajte ovdje. Video završava s porukom: ‘The games have always been a little gay. Let’s fight to keep them that way.'{slika}

Michael Bach, pokretač CIDI Instituta izjavio je: “Diskriminacija u Rusiji je neprihvatljiva. Kao organizacija, želimo pružiti podršku, posebice sportašima koji se natječu na Olimpijadi u Sočiju”, prenio je Independent.

U istome, humornome tonu podršku LGBT populaciji u Rusiji pokazao je i Channel 4 (koji je ujedno prijenosnik OI u Britaniji) svojim videom Gay Mountain, s porukom ‘Good luck to everyone out in Sochi’.

Osim toga, nastavljajući s humornim naglaskom, internetski portal Dazed Digital ponudio je nekoliko ‘načina’ na koji je moguće ‘trolati’ ruske Olimpijske igre.

Ipak, oni koji su najviše stradali, u doslovnome smislu riječi, održavanjem Igara u Sočiju su ujedno i oni najbespomoćniji – napuštene životinje. Zgražanje javnosti i ljubitelja životinja uzrokovala je vijest kako je grad Soči unajmio privatnu firmu za masovna ubojstva pasa lutalica, koji su na ruskim ulicama postali svakodnevni prizor. Masovna eliminacija pasa je organizirana kako isti ne bi uništili atmosferu Olimpijskih igara turistima, te kao bi se zajamčila sigurnost djeci, odraslima i sportašima.

Aleksej Sorokin, direktor zloglasne organizacije za ubojstva napuštenih životinja (Basja Services), odbio je izjaviti koliko godišnje ubiju napuštenih pasa. No zato ova ubojstva naziva javnom uslugom, dok napuštene životinje označuje ‘biološkim otpadom’. Eliminacija pasa je, prema Sorokinu, iako ne najhumanji, ipak najbrži način riješavanja ovoga problema, prenio je Independent.

Odluka o ovakvome brutalnom načinu riješavanja problema napuštenih životinja utoliko više je uzrokovala bijes raznih udruženja za zaštitu životinja, s obzirom da su gradske vlasti Sočija prošle godine odbacile odluku o ubijanju 2.000 pasa i mačaka.

Volonteri i aktivisti za prava životinja ističu kako se ovakve brutalne prakse ubijanja životinja u Rusiji događaju tijekom čitave godine, ne samo za Olimpijskih igara. Ovakva praksa masovnog ubijanja pasa lutalica izazvala je žestoke proteste 2012. godine za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva u Ukrajini. Tijekom sustavnog ubijanja životinja, Ukrajina je ulice ‘očistila’, na razne neljudske načine, od najmanje 50.000 pasa lutalica.

Možemo li na kraju reći da su briga o ljudskim pravima, nediskriminacija, jednakost, razumijevanje, solidarnost i ostale moralne vrijednosti, kako Olimpijskih igara tako i čovječanstva uopće, ovaj put podbacile?