U fokusu

Ministar Mornar neke bi izraze jednostavno izostavio

Što su neprihvatljivi izrazi u zdravstvenom odgoju?

Što su neprihvatljivi izrazi u zdravstvenom odgoju?

Program zdravstvenog odgoja neće se mijenjati, a u temama koje su katoličke udruge proglasile spornima, u skladu s politikom pomirbe ministra Vedrana Mornara ublažit će se neki izrazi, piše Novi list.

Dok su još ljetos, nakon razgovora s ministrom Mornarom, iz katoličkih udruga tvrdili da su dobili bitku te da će se program zdravstvenog odgoja mijenjati, od toga, čini se, neće biti ništa. UdrugaVigilare od ministra je tražila uvođenje alternativnog 4. modula zdravstvenog odgoja tvrdeći da je postojeći program “ultraliberalan”, ili dopuštenje roditeljima da djecu ne šalju na satove koji su u suprotnosti sa svjetonazorom u kojem žele odgojiti svoju djecu. Udruga GROZD također inzistira na alternativnom programu ili na promjeni statusa zdravstvenog odgoja u izvannastavnu aktivnost koja ne bi bila obvezna za sve učenike/ice.

Naime, Crkvi su u četvrtom modulu zdravstvenog odgoja na temu spolnosti bile najspornije teme homoseksualnosti, rodne ravnopravnosti, masturbacije, kontracepcije…

Ministar Mornar dao je do znanja da smatra kako je neke teme, ako su sporne, bolje izostaviti, a djeci dati druge “vrijedne” informacije. Rečenica “Ja sam muškarac s vaginom”, koju su konzervativni krugovi navodili kao dokaz neprimjerenosti programa zdravstvenog odgoja, odavna se ne nalazi u popratnoj literaturi namijenjenoj nastavnicima, a izvjesno je da će iz zdravstvenog odgoja ispasti još poneka Katoličkoj crkvi neprihvatljiva formulacija.