U fokusu

Iskustva više od 93 tisuće LGBT osoba diljem Europske unije

Strah, izolacija i diskriminacija uobičajeni u europskoj LGBT zajednici

Strah, izolacija i diskriminacija uobičajeni u europskoj LGBT zajednici

Najveća anketa EU-a o diskriminaciji i zločinima iz mržnje prema LGBT populaciji pokazala je da brojne lezbijke, homoseksualci, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe u svakodnevnom životu nemaju mogućnost biti ono što jesu. Mnogi kriju svoj identitet i žive u izolaciji ili čak strahu. Drugi pri otvorenom pokazivanju svoje osobnosti doživljavaju diskriminaciju, pa čak i nasilje. Anketu je provela Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA). Rezultati naglašavaju potrebu promicanja i zaštite temeljnih prava LGBT osoba kako bi i oni imali pravo na dostojanstven život.

 “Svatko bi se trebao osjećati slobodnim biti ono što jest – kod kuće, na poslu, u školi ili u javnosti – no očito se LGBT osobe često ne osjećaju tako. Rezultati ankete Agencije za temeljna prava pokazuju da su strah, izolacija i diskriminacija česti u europskoj LGBT zajednici”, navodi direktor FRA-e Morten Kjaerum. “Da bismo uklonili prepreke, odstranili mržnju i stvorili društvo u kojemu svaka osoba može u potpunosti uživati svoja prava neovisno o spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, potrebno je djelovati sveobuhvatno u cijeloj Europskoj uniji.”

 Neke od teškoća na koje nailaze brojne LGBT osobe jesu:

 • Školovanje: Dva od tri LGBT ispitanika skrivala su ili prikrivala svoju LGBT orijentaciju u školi. Najmanje 60 posto doživjelo je negativne komentare ili ponašanje u školi zbog LGBT orijentacije, dok se više od 80 postou svakoj državi članici EU-a prisjetilo negativnih komentara ili nasilja u školi prema mladim LGBT osobama. Stoga države članice trebaju LGBT učenicima omogućiti da se u školi osjećaju sigurno jer je to mjesto na kojemu često nastaju negativna LGBT iskustva, društvene predrasude i isključenost. To bi se moglo postići LGBT kampanjama osvješćivanja za učitelje i učenike te politikama protiv homofobnog nasilja među mladima.

• Posao: Ukupno 19 posto ispitanika osjeća se diskriminirano na poslu ili tijekom traženja zaposlenja, unatoč pravnoj zaštiti prema propisima EU-a. Time je naglašena potreba za djelovanjem diljem EU-a kako bismo se uhvatili u koštac s brojnim preprekama s kojima se suočavaju LGBT osobe pri pokušajima ostvarivanja svojih osnovnih prava u svakodnevnom životu.

• Strah: 26 posto LGBT osoba koje su ispunile anketu doživjelo je u posljednjih pet godina napad ili prijetnju nasiljem. 60 posto ispitanika iz svih država članica EU-a izrazilo je strah od držanja za ruku s istospolnim partnerom na javnom mjestu. Među muškim ispitanicima homoseksualcima i biseksualcima postotak je bio oko 75%. Ovo upućuje na potrebu priznavanja i zaštite LGBT žrtava diljem EU-a i nacionalno, kako bi se suzbilo zlostavljanje i zločini iz mržnje zbog kojih LGBT osobe žive u strahu. To bi moglo obuhvaćati policijsku izobrazbu i potporu žrtvama, kao i zakone protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Anketa je također pokazala da su transrodne osobe najviše pogođene od svih LGBT ispitanika kada je riječ o doživljenoj diskriminaciji, osobito pri zapošljavanju ili u zdravstvenoj skrbi. Oko 30 posto navelo je da su više od tri puta tijekom prethodne godine bili žrtve nasilja ili prijetnji nasiljem.

Utvrđene su i visoke razine neprijavljenih slučajeva diskriminacije i zločina iz mržnje. I to unatoč činjenici da je 56 posto ispitanika svjesno antidiskriminacijskih zakona na temelju spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Polovica svih žrtava nasilja ili zlostavljanja smatra da policija ne bi ništa poduzela. Ovakav uzorak nije karakterističan samo za istraženu LGBT skupinu. FRA je na takvo neprijavljivanje slučajeva naišla i u drugim skupinama, na primjer među pripadnicima etničkih manjina (Vidi FRA-ina izvješća o zločinima iz mržnje, 2012.).

Anketom se LGBT osobe pitalo jesu li doživjele diskriminaciju, nasilje, verbalno zlostavljanje ili govor mržnje na temelju svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Također im je postavljeno pitanje o mjestu zbivanja takvih događaja, kao što su škola, posao, tijekom traženja zdravstvene skrbi ili javna mjesta.

Nalazi analize ankete nalaze se u dvama izvješćima. Ona će biti uvrštena u rasprave u EU-u i državama članicama o zakonodavstvu i politikama za poboljšanje situacije LGBT osoba.