U fokusu

O HPV-u bez predrasuda

Stručnjaci složni: Roditelji, o zdravlju svoje djece savjetujte se s liječnicima, HPV se može spriječiti!

Stručnjaci složni: Roditelji, o zdravlju svoje djece savjetujte se s liječnicima, HPV se može spriječiti!

Predrasude, nedovoljna informiranost i uvjerenje kako se to događa nekome drugom, a nikako našoj djeci, ključni su razlozi širenja humanog papiloma virusa, koji uzrokuje čak šest vrsta raka, iako je u Hrvatskoj edukacija o HPV-u i mogućim posljedicama infekcije, kao i pouzdana te zdravstveno sigurna prevencija svima dostupna, a za školsku djecu i besplatna. Interes građana – mladih, ali i roditelja školske djece, za mogućnosti sprečavanja HPV infekcija zabrinjavajuće je nizak, a informiranost o spolnom zdravlju – ispodprosječna.

Najučestalija predrasuda o HPV-u je da se događa prvenstveno odraslima, primarno ženama, te promiskuitetnim osobama. No, istina je da je HPV toliko učestao, da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u nekom trenutku života, a čak tri do četiri nove infekcije dogode se mladim osobama do 24. godine. Upravo je zato, složni su stručnjaci, važno što kvalitetnije educirati i djecu i roditelje te poticati razgovor o spolno odgovornom ponašanju i spolnom zdravlju unutar obiteljskog kruga.

Cilj je što bolje informirati i zaštititi mlade prije očekivanog početka spolne aktivnosti, jer svaki kontakt nosi rizik infekcije. Ipak, iako roditelji imaju odgovornost educirati i sebe i svoju djecu, kako bi o zdravlju mogli donositi informirane odluke, tek malobrojni se odazivaju na informativna predavanja koja službe školske medicine organiziraju po hrvatskim školama, a mladi informacije prikupljaju od prijatelja i na društvenim mrežama.  

HPV se može dogoditi svakome, ali danas ne mora doslovce više nikome, pa su se vodeći hrvatski zdravstveni i drugi stručnjaci okupili na interdisciplinarnoj raspravi “O HPV-u bez predrasuda” kako bi razotkrili najučestalije predrasude – i o širenju i o prevenciji humanog papiloma virusa, čime se možemo zaštititi od čak šest vrsta raka. Stručna je rasprava održana u organizaciji Udruge SVE za NJU.

O različitim aspektima zdravstvene zaštite djece i mladih u ovom specifičnom području govorili su pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, doc. dr. sc. Joško Zekan iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, prim. dr. sc. Marina Kuzman iz Službe za školsku medicinu, dr. Dinka Nakić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om, prof. dr. sc. Mihael Skerlev.

Od mogućih vrsta raka uzrokovanih HPV-om, najčešći je rak vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 350 žena – gotovo jedna dnevno. Kao jedna od mjera prevencije, u Hrvatskoj se provodi nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, a uz organizirani probir, cijepljenje protiv HPV-a predstavlja drugu ključnu strategiju u prevenciji raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka koje uzrokuje HPV. Ipak, stopa odaziva iznimno je niska, osobito ako uzmemo u obzir da je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a na raspolaganju nam je cjepivo najnovije generacije koje štiti od čak devet najopasnijih sojeva HPV-a. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, osvrnuvši se na prava djece na najbolju moguću zdravstvenu zaštitu zaključila je stoga kako je najmanje što roditelji mogu učiniti za svoju djecu, ali i njihovo zdravlje u odrasloj dobi – informirati se, a savjete tražiti od zdravstvenih stručnjaka i pouzdanih izvora informiranja.