U fokusu

afera štandovi

Sud će ponovno odlučivati o optužnici protiv Bandića za pogodovanje udruzi ‘U ime obitelji’

Sud će ponovno odlučivati o optužnici protiv Bandića za pogodovanje udruzi ‘U ime obitelji’

Vrhovni sud u ponedjeljak je potvrdio da je prihvatio Uskokovu žalbu te da će zagrebački Županijski sud morati ponovno odlučivati o osnovanosti ranije odbačene optužnice protiv gradonačelnika Milana Bandića zbog pogodovanja udruzi “U ime obitelji”.

Uskok je u prihvaćenoj žalbi tvrdio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka, “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

“Pri ponovnom odlučivanju prvostupanjski će sud imati na umu sve što je u ovoj odluci navedeno, a naročito da se prilikom utvrđivanja je li djelo koje je predmet optužbe mora ograničiti na činjenični opis inkriminacije, ne ulazeći u tumačenje i razmatranje značenja pojedinih izraza i postupaka izvan tog opisa”, stoji u rješenju Vrhovnog suda.

U prvoj Uskokovoj optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika Bandića se teretilo da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac pogodovao udruzi “U ime obitelji” i priskrbio joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za svoj referendum.

Optužnicu u tzv. slučaju štandovi odbacilo je, u srpnju prošle godine, optužno vijeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Tanje Pavelin Borzić jer je, po riječima Bandićeve obrane, utvrdilo da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

Ista je sutkinja vodila i vijeće koje je 30. ožujka i u drugom slučaju protiv Bandića, tzv. aferi Agram, kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage. Zbog toga je odluka o osnovanosti najveće optužnice protiv zagrebačkog gradonačelnika odgođena dok Vrhovni sud ne zauzme stav jesu li dokazi u slučaju Agram zakoniti ili nisu.