U fokusu

Elham Arminzadeh u političkom vrhu

Sveučilišna profesorica postala prva potpredsjednica nove iranske vlade

Sveučilišna profesorica postala prva potpredsjednica nove iranske vlade

Novoizabrani iranski predsjednik Hassan Rohani, koji je obećao da će poduprijeti žensko sudjelovanje u iranskom društvu, imenovao je Elham Arminzadeh kao svoju potpredsjednicu za pravne poslove, javlja bloomberg.com.

Rohani je u svom pismenom imenovanju naveo kako Elham ima znanstvene kompetencije i sudske kvalifikacije, kao i zakonodavno iskustvo i moralne zasluge za mjesto na koje je imenovana. Sve je objavljeno na njegovoj predsjedničkoj web stranici.

Tijekom svoje predsjedničke kampanje, Rohani je obećao otvoriti više radnih mjesta za žene. Također je kritizirao i bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada zbog povećane policijske sile kako bi se osigurala što veća pokrivenost žena.

Elham Arminzadeh je bivša članica parlamenta, ima doktorat iz međunarodnog prava sa Sveučilišta u Glasgowu, a predaje na Allameh Tabatabaei Sveučilištu u Teheranu. Doktorirala je na temu pod nazivom “Ujedinjeni narodi i međunarodni mir i sigurnost: Pravna i praktična analiza.”

Shahla Ezazi, sociologinja i direktorica ženskih studija rekla je kako je ovo imenovanje ‘dobar korak’ u borbi protiv diskriminacije koju su osjetile iranske žene na radnom mjestu.

“Ako je Elham bila aktivna u politici i upravljanju, te je prepoznata od strane predsjednika kao jedna od najboljih u ovoj zemlji, onda je opravdano na tom mjestu”, rekla je Ezazi.