U fokusu

24 sata neprekidnog plesa ispred Gradske skupštine Grada Zagreba

Tjelovanje: Protiv neodgovornog upravljanja javnim gradskim resursima

Tjelovanje: Protiv neodgovornog upravljanja javnim gradskim resursima

Slučaj ZPC: Autonomija plesu / Keep dance autonomo

Plesna zajednica i građani/ki koji/e zagovaraju osnivanje samostalne ustanove za ples na principu javno-civilnog partnerstva, 2. su svibnja započeli 24-satnu akciju neprekinutog, protestnog Tjelovanja ispred Gradske skupštine Grada Zagreba. Potez je to kojime žele skrenuti pozornost javnosti na netransparentno i neodgovorno upravljanje Zagrebačkim plesnim centrom (ZPC), kao samo još jednim od sličnih primjera u gradu Zagrebu.

Kako navode na Facebook stranicama Slučaj ZPC: Autonomija plesu / Keep dance autonomous: “Izrazili su svoje neslaganje s gradskim vlastima koji su jedini javni prostor u Hrvatskoj namjenski izgrađen za ples dali na upravljanje dramskom kazalištu ZeKaeM i jednoj osobi koja autokratski donosi odluke. Time je aktualna gradska vlast, kažu, učinila korak unatrag u višedesetljetnom nastojanju hrvatskih plesnih umjetnika i umjetnica da imaju samostalnu instituciju kojom mogu autonomno upravljati”.

Sudionici/e akcije tvrde kako je ovaj potez gradskih vlasti motiviran klijentelizmom i nepotizmom, a ne odgovornim upravljanjem. Kažu kako je, nažalost, ZPC samo još jedan primjer kako se javni resursi u gradu Zagrebu koriste za uhljebljivanje politički podobnih, a ne djelovanje u širem javnom interesu na principu jednakih šansi. Apeliraju da se ne samo u plesnom centru, već i u slučaju svih javnih resursa konačno prestane s takvom štetnom praksom.

Plesni umjetnici/e i građani/ke koji/e zagovaraju osnivanje samostalne ustanove za ples na principu javno-civilnog partnerstva, ovime su zaključili 90-odnevni simboličan bojkot ZPC-a i pritom najavili daljnje korake.

9. svibnja od 17 sati će u dvorištu ZPC-a organizirati otvorenu radionicu za sve zainteresirane na kojoj će raspravljati kakav je plesni centar Zagrebu potreban, a 11. svibnja u 11 sati će organizirati okrugli stol s kandidatima za mjesto gradonačelnika Zagreba o Zagrebačkom plesnom centru kao primjeru neodgovornog upravljanja javnim prostorima u Zagrebu. Lokacija okruglog stola će biti naknadno najavljena. Sve aktivnosti mogu se pratiti putem Facebook stranice Slučaj ZPC / Autonomija plesu.