U fokusu

Seksistička nasljedna prava u kraljevskoj obitelji?

Tradicija koja daja prednost dječacima mogla bi se promijeniti

Žene u Engleskoj imaju jednaka prava kao i muškarci, osim ako nisu članice kraljevske obitelji. Pravila britanske monarhije nalažu da se prijestolonasljednik određuje po spolu, a ne po starosti. U tom slučaju, ako Kate Middleton i princ Wiliam budu imali kćer, ona će postati kraljica samo ako ne bude imala mlađeg brata. No, vrijeme rodne nejednakosti u kraljevskoj obitelji možda se bliži kraju.

Tradicija koja daja prednost dječacima mogla bi se promijeniti

Vrijeme rodne nejednakosti u kraljevskoj obitelji možda se bliži kraju.  Premijer David Cameron predložio je promjene u ovim diskriminirajućim i zastarjelim britanskim zakonima.  Prema njegovom prijedlogu zakona prvorođena djevojčica Kate i Willa imala bi ista nasljedna prava kao i njihov prvorođeni sin, odnosno, zakoni ne bi više favorizirali kraljeve umjesto kraljica.
“Zalažemo se za rodnu jednakost u svim sferama života i zato nije normalno da zakoni koji se tiču najviših državnih dužnosnika još uvijek smatraju muškarce superiornima.” – napisao je Cameron u pismu vođama zemalja Commonwealtha.

Cameron želi ukinuti i zastarjeli zakon koji ne dopušta  nasljeđivanje prijestolja pripadnicima kraljevske obitelji koji su u braku s katolikom ili katolkinjom. Taj zakon potječe iz burnog perioda preustoja engleske Crkve i države krajem 17. stoljeća, a Cameron smatra kako u današnje vrijeme ne postoje argumenti za ovu zabranu.

Kraljevska se obitelj, kao ni Will i Kate, još nije službeno očitovala o premijerovom prijedlogu zakona. Cameronov prijedlog, koji se pojavio sada, samo par mjeseci nakon kraljevskog vjenčanja,  ima veze s brakom Kate Middleton i princa Williama koji mijenja uvriježena pravila braka članova kraljevske obitelji.

Kate i Will već su otvorili novo poglavlje u povijesti kraljevske obitelji: prvi su par koji je živio zajedno prije vjenčanja i prvi su supružnici koji su  izbacili iz svojih svadbenih zavjeta sporan dio u kojem žena treba prisegnuti da će slušati muža. Iako je Will kraljevske krvi, Kate vodi odnose s javnošću.  Čini se kako je njihov brak idealan za pokretanje nekih promjena u diskriminirajućim zakonima monarhije.

Da bi se usvojio ovaj Cameronov prijedlog treba ga prihvatiti 16 država Commonwealtha koje su pod nominalnom vlašću kraljice Elizabete. Također, Cameron će se morati uhvatiti u koštac i s konzervativnim rojalistima koji se još nisu dokraja pomirili s nekonvecionalnim vjenčanjem Kate i Willa.