U fokusu

uklanjanje obveze trans osoba na kirurški zahvat kako bi vlada priznala njihov rodni identitet

TransForming Tasmania – za rodno inkluzivniju Tasmaniju

TransForming Tasmania – za rodno inkluzivniju Tasmaniju

Facebook

U australskoj državi Tasmaniji oformljena je Transforming Tasmania – nova grupa za promicanje prava transrodnih osoba koja za cilj ima “transformirati” područje.

Transforming Tasmania započela je kao reakcija na želju tasmanijske vlade za okončavanjem zakona o prisilnom razvodu. Prema ovom zakonu, oženjene transrodne osobe moraju se razvesti kako bi promijenile rodni marker na rodnom listu.

Transforming Tasmania lobira za još više prava transrodnih i ne-binarnih osoba u regiji. Skupina vjeruje da će pružiti “jednakost i dostojanstvo” onima koje predstavlja.

“Tasmanijin jaki ‘da’ u prošlogodišnjem istraživanju o mišljenjima glede bračne ravnopravnosti čini nas optimističnima da imamo potporu naših kolega Tasmanijana u našoj kampanji”, izjavila je za The Advocate Martine Delaney, glasnogovornica skupine.

“Naša će se kampanja usredotočiti na lobiranje političara diljem svih stranaka, prikupljanje podrške drugih organizacija i poticanje pojedinih Tasmanaca da iskažu svoju podršku putem peticija i web obrazaca”, objašnjava Delaney.

“Uglavnom ćemo potaknuti transrodne i rodno ne-binarne Tasmance/ke da ispričaju svoje osobne priče tako da i drugi/e Tasmanci/ke mogu dobiti dojam o tome kako je živjeti u njihovoj koži.”

Neke od reformi koje će transformirati Tasmaniju bit će lobiranje za uklanjanje obveze trans osoba na kirurški zahvat kako bi vlada priznala njihov rodni identitet i zaustavljanje prisilnih operacija interseks djece. Skupina također nastoji spriječiti prikupljanje podataka o spolu i rodu na službenim dokumentima, gdje to nije potrebno te pružanja dodatnih opcija, osim “M” i “Ž” na dokumentima.

 

O skupini Transforming Tasmania saznajte više na na njihovoj službenoj Facebook stranici.