U fokusu

Nova nada

Tri žene u El Salvadoru optužene za ‘zločin’ pobačaja puštene iz zatvora

Tri žene u El Salvadoru optužene za ‘zločin’ pobačaja puštene iz zatvora

Twitter

Prijevremeno oslobađanje triju žena u Salvadoru od izdržavanja višedesetljetne zatvorske kazne zbog potpune zabrane pobačaja u zemlji podiglo je nadu da će gotovo 20 žena koje su osuđene zbog sličnih okolnosti ipak postati slobodne, ističu aktivisti/kinje iz organizacije Citizen Group for the Decriminalisation of Abortion (CDFA).

Vrhovni sud El Salvadora odbacio je tridesetogodišnje zatvorske kazne za tri žene osuđene za ubojstvo zbog navodnog počinjenja pobačaja, što je zločin pod svim okolnostima u ovoj državi. Vrhovni je sud presudio da su kazne “neproporcionalne i nemoralne” te da je trebalo uzeti u obzir socijalni i ekonomski status žena.

Tri žene, iz siromašnih sredina, provele su oko 10 godina iza rešetaka. Sve žene i njihovi odvjetnici tvrdili su da su nepravedno zatvorene nakon što su pretrpjele spontani pobačaj ili situacije koje su zahtijevale hitan pobačaj.

“Ovo je prvi put da su tri žene puštene u isto vrijeme. Sve su vrlo sretne, ali i zabrinute za budućnost. Moraju obnoviti svoje živote i odnose s djecom koju su morale ostaviti iza sebe”, rekla je Morena Herrera, voditeljica lokalne skupine za ljudska prava, Citizen Group for the Decriminalisation of Abortion (CDFA). “Sud priznaje da osuđujuće presude ne uzimaju u obzir njihovo siromaštvo i ranjivost. To je odluka koja nam daje nadu i znak da bi druge žene mogle dobiti svoju slobodu”, dodaje.

Još 18 žena ostaje u zatvoru, osuđeno zbog pobačaja, koje ističu da su nepravedno zatvorene zbog ubojstva, kada su umjesto toga pretrpjele spontani pobačaj, mrtvorođenje ili komplikacije u trudnoći, rekla je Herrera. Neke od žena služe kazne zatvora do 35 godina, a ostale su trudne kao posljedica silovanja.

“Nastavit ćemo inzistirati i boriti se za oslobađanje ostalih žena”, navodi Herrera, dodajući kako je CDFA pomogla osigurati prijevremeno puštanje 30 drugih zatočenih žena od 2009. godine.

El Salvador je jedna od šest zemalja u Latinskoj Americi i na Karibima koja ima potpunu zabranu pobačaja. Međutim, Salvador se ističe velikim brojem osuđujućih presuda protiv žena za zločine pobačaja, rekla je Catalina Martinez, regionalna direktorica za Latinsku Ameriku i Karibe u Centru za reproduktivna prava.

“Presuda suda postavlja važan presedan za druge žene u zatvoru”, kaže Martinez. “Sloboda za žene koje su osuđene na zatvorsku kaznu zbog zločina koje nisu počinile samo je jedan od koraka koje El Salvador mora poduzeti kako bi zajamčio ženska prava”.

Aktivisti/kinje za ženska prava također su obećali nastaviti kampanju za preokret u potpunoj zabrani pobačaja u Salvadoru, koja je na snazi od 1997. godine, čak i kada je život majke ugrožen.

“El Salvador nastavlja ignorirati svoje međunarodne odgovornosti, koje pozivaju sve zemlje da priznaju da je prisiljavanje žena da nastave trudnoću koja joj ugrožava život ili zdravlje okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje”, ističe Martinez.

Pokušaji da se donese prijedlog zakona koji će olakšati dostupnost pobačaja dosada nisu uspjeli. Pred kongresom stoje dva prijedloga zakona kojima se dopušta pobačaj u ograničenim okolnostima, uključujući u slučajevima silovanja ili rizične trudnoće. Međutim, još nije određen datum za raspravu o zakonima.