U fokusu

Kažnjavanje 'sodomije' proglašeno protuustavnim

Trinidad i Tobago ukida homofobni zakon

Trinidad i Tobago ukida homofobni zakon

Dobrovoljni seks između dvojice muškaraca u Trinidadu i Tobagu uskoro bi mogao biti dekriminaliziran nakon sudske odluke koja bi, prema riječima aktivista_kinja, mogla potaknuti slične odluke i drugdje na Karibima.

U presudi donesenoj u četvrtak, sudac Devindra Rampersad izjavio je da dijelovi Zakona o seksualnim prekršajima – koji zabranjuju “sodomiju” i “ozbiljnu nedoličnost” između dvojice muškaraca – kriminaliziraju konsenzualnu istospolnu aktivnost između odraslih osoba te da su protuustavni.

“Sudac je u ovom slučaju postupio ispravno, tako što je ukinuo zakon i proglasio ga neustavnim”, izjavila je Kenita Placide, savjetnica grupe za ljudska prava OutRight Action International.

Presudi je 2016. godine prethodio sličan događaj u Belizeu.

“S pozitivnim presudama u Belizeu i Trinidadu i Tobagu, pokret će imati odjeka i na druge dijelove regije”, rekla je.

Konačna presuda o dijelovima zakona očekuje se u srpnju, navode aktivisti_kinje i lokalni mediji.

Kampanju je 2017. godine pokrenuo Jason Jones, LGBT aktivist koji živi u Velikoj Britaniji, ali rođen je u Trinidadu i Tobagu.

Kroz internetsku kampanju izjavio je kako želi promijeniti zakone naslijeđene iz vremena britanske vladavine.

Trinidad i Tobago postali su republika 1976. godine. Prošle je godine to bila jedna od pet zemalja u kojima je zakonski zabranjen brak s djecom.

No, ta zemlja još uvijek nema zakone koji štite LGBT osobe, a aktivisti_kinje tvrde da se mnoge LGBT osobe boje pokazati svoja stajališta ili orijentaciju. Prema sadašnjem zakonu, maksimalna kazna za “sodomiju” iznosi 25 godina zatvora.