U fokusu

RAZVILE EDUKACIJSKI PAKET

U Australiji feminizam postaje službeni školski predmet u srednjim školama

U Australiji feminizam postaje službeni školski predmet u srednjim školama

Od kraja studenoga u australijskoj državi Victoria učenicima/ama srednjih škola postalo je dostupno feminističko obrazovanje kroz kurikulum koji je razvijen u srednjoj školi Fitzroy u Melbourneu.

2013. godine, nastavnica zaposlena u ovoj srednjoj školi Briony O’Keeffe i grupa učenica osnovale su feministički kolektiv Fightback. Kolektiv je nastao kao reakcija na svepristuno nasilje, mizoginiju i seksizam u srednjoškolskom okruženju, kao i na nepostojanje nastavnih sadržaja koji bi pomogli učenicima/ama u obrazovanju o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti kao i u poboljšanju komunikacijskih vještina. U početku su se članice Fightbacka neformalno okupljale za vrijeme školskih odmora kako bi razgovarale o feminističkim temama i o svojim frustracijama vezanim uz seksizam i nasilje kojemu se svakodnevno izložene.

Ubrzo se o grupi počelo pričati i izvan njihove škole. Pokrenule su i Facebook stranicu koja ima više od 1600 “lajkova” i koja je postala mjesto na kojemu svi zainteresirani mogu razgovarati i dijeliti članke i projekte. Ove godine su pokrenule uspješnu Kickstarter kampanju kako bi financirale feministički “edukacijski paket” (FHS Fightback: A feminist resource kit designed by students) koji su sâme dizajnirale. “Paket” je zamišljen kao kurikulum koji je besplatan i dostupan onim učiteljima/cama i nastavnicima/ama koji/e žele uvesti ove teme u svoj rad, no nisu educirani kako da to učine.

Kurikulum sadrži 30 lekcija i usklađen je sa srednjoškolskim programom države Victoria. Zastupljene teme uključuju objektifikaciju žena, rodnu ravnopravnost i njenu povezanost s obiteljskim/partnerskim nasiljem, medijske reprezentacije roda, statističke izvještaje vezane uz “platni jaz” i vidljivost žena u sportu.

Nastava je osmišljena tako da uključi i učenike i učenice. Profesorica O’Keeffe kaže: “Pokušavamo potaknuti mlade muškarce i žene da malo kritičnije razmišljaju o seksističkim obrascima ponašanja u koje su uključeni ili ih svakodnevno uočavaju”.  Briony s učenicama priprema turneju po čitavoj državi kako bi ohrabrile druge srednje škole da prihvate i uvedu njihov program feminističke nastave.