U fokusu

aktivistički kolektiv 'Danes je novi dan' izaziva vas da mislite drugačije

U čast životu, radu i ostavštini Aarona Swartza

U čast životu, radu i ostavštini Aarona Swartza

Danes je novi dan

Aktivisti i aktivistkinje slovenske nevladine organizacije Danes je novi dan prisjetili/ su se jučer programera, online aktivista i vizionara Aarona Swartza, koji bi, da nije prije gotovo četiri godina izvršio samoubojstvo, 8. studenog napunio 30 godina. Odali/e su mu počast kratkim videom čija je svrha naglasiti kako je neophodan nastavak borbe za slobodu interneta te transparentnost i dostupnost podataka, ali i da bi podsjetili na život i rad Swartza.

“Umjesto da se prisjećamo Aaronove nesretne smrti, radije odajmo počast njegovom životu, idejama i ostavštini. Današnji svijet crnih zrcala i lažnih idola treba svog heroja kakav je bio Aaron”, stoji na službenim stranicama aktivističkog kolektiva Danes je novi dan.

Aaron Swartz objesio se u vlastitom domu u Brooklynu u dobi od samo 26 godine. Bio je optužen za krađu milijuna akademskih dokumenata iz digitalne arhive Massachusetts Institute of Technology. Prijetila mu je kazna od 35 godina zatvora i globa od milijun dolara.

Swartz se zalagao za slobodu govora, transparentniji i besplatan internet te se u sklopu neprofitne organizacije Demand Progress uspješno borio protiv usvajanja protupiratskog zakona.

Kada je imao samo 14 godina, sudjelovao je u razvoju RSS-a. Pokrenuo je kompaniju Infogami koja je s vremenom postala Reddit. Smatran je advokatom javnog online pristupa.

Aaron Swartz postao je simbolom borbe za slobodan i dostupan internet