U fokusu

prosvjed u beogradu

‘U najboljem interesu dece, kao i žena je da ne viđaju nasilnika’

‘U najboljem interesu dece, kao i žena je da ne viđaju nasilnika’

Da Se Zna/Twitter

Povodom ubojstava dviju žene i jednog djeteta u posljednjih nekoliko dana u Srbiji Žene protiv nasilja organizirale su jutros prosvjed ispred Ministarstva za rad, zaposlavanje, boracka i socijalna pitanja u Beogradu. Podsjetimo, u srijedu, 5. srpnja u Centru za socijalnu skrb u Novom Beogradu M.L. ubio je suprugu O.L. udarajući je kamenom po glavi ispred njihova tri sina. Odšetao je i naknadno počinio samoubojstvo. Jučer, 12. srpnja, u Centru za socijalni rad u Rakovici M.N. nožem je ubio suprugu M.Đ. i zadavio četverogodišnjeg sina. U izvornom obliku prenosimo priopćenje preko 100 organizacija civilnog društva u Srbiji. 

Preko 100 organizacija civilnog društva, članica Mreže organizacija za decu Srbije i Mreže Žene protiv nasilja uz podršku Autonomnog ženskog centra iskazuju najoštriji protest povodom propusta državnih institucija da zaustave nasilje u porodici.

Tražimo od sudova da hitno preispitaju sve nepravnosnažne odluke o viđanju dece sa očevima koji su činili nasilje. Tražimo od centara za socijalni rad da obustave sva viđanja u kontrolisanim uslovima za koje ne postoji sudska odluka i da preispitaju sve slučajeva u kojima je prijavljivano nasilje kako bi procenili rizik od daljeg nasilja prema ženama i deci i predložili mere radi obezbeđivanja njihove zaštite.

Način viđenja i mesto susreta deteta i roditelja treba da budu određeni u skladu sa prethodno podrobno procenjenim bezbednosnim rizicima i da za svaki konkretan slučaj postoji individualni bezbednosni plan.

{slika}

Profesionalci iz sistema socijalne zaštite i pravosuđa treba primarno da se rukovode najboljim interesom deteta. Podsećamo da dete ima pravo da održava kontakt sa roditeljem kojem nije povereno u skladu sa najboljim interesom deteta. Insistiranje na održavanju kontakta deteta sa roditeljem u slučajevima kada postoji partnersko nasilje i nasilje nad decom nespojivo je sa pravom deteta na ostvarivanje kontakta sa roditeljem. Najbolji interes deteta nije održavanje kontakta sa roditeljem koji je nasilan prema majci i prema detetu.

U najboljem interesu dece, kao i žena je da ne viđaju nasilnika i svako dalje insistiranje institucija na ovoj praksi samo povećava rizik od novih ubistava.

U oba slučaja ubistava žena i dece u proteklih deset dana, u toku je bio postupak za razvod braka. U periodu kada žena sa decom pokušava da napusti nasilnika, a nasilnik shvati da gubi kontrolu nad njima, nasilje se pojačava, a prekid partnerstva ili razvod braka jedan je od ključnih rizika za eskalaciju nasilja. Profesionalci iz sistema socijalne zaštite i pravosuđa ne smeju da ignorišu ovaj rizik i omogućavaju nasilniku viđanje sa detetom i susrete sa ženom.

Utvrđivanje propusta i odgovornosti povodom ovih slučajeva je prvi i samo jedan korak u daljem delovanju.