U fokusu

Je li kultura koja odvaja žene i smatra žene građanima drugog reda vrijedna očuvanja?

U Saudijskoj Arabiji grad samo za žene – revolucija ili segregacija?

U Saudijskoj Arabiji grad samo za žene – revolucija ili segregacija?

Saudijska Arabija odlučila je pristupiti problemu zapošljavanja žena i šerijatskom zakonu na posve drukčiji način.

Naime, tamošnja vlast odlučila je izgraditi grad samo za žene. Izgradnja grada trebala bi započeti iduće godine, u gradu Al-Hofufu[1] koji je ujedno i glavni grad istočne provincije Al-Ahsa Oasis. 

Pokrovitelj izgradnje bit će vladina agencija Modon. Modon je osnovan 2001. godine i odgovoran je za razvoj i upravljanje nad industrijskim gradovima. Trenutno nadzire 29 gradova diljem kraljevstva. Tijekom idućih pet godina planiraju izgraditi još 40 industrijskih gradova koji bi trebali zauzimati 160 milijuna četvornih metara.

Projekt je predložila skupina poslovnih žena predvođena poduzetnicom Hussom Al-Aunom. Hussa je za novinare izjavila: “Novi industrijski grad trebao bi biti specijalizirani centar za obuku u kojem bi žene razvijale svoje talente te ih osposobiti za rad u tvornicama. Na taj način smanjila bi se nezaposlenost žena”.

U izgradnju enklave planirano je uložiti 500 milijuna rijala (133,3 milijuna dolara ili 84 milijuna funti ili oko 100 milijuna eura) i otvoriti 5.000 radnih mjesta u tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Nakon ovoga pothvata planira se izgradnja još četiri slična grada na području Rijada.

U kontekstu ovoga neminovno je postaviti neka pitanja:  hoće li će ovim projektom žene doista ostvariti financijsku neovisnost i što će ona značiti u svijetu u kojem vlada šerijatski zakon? Da li je ovaj projekt revolucija ili još veća segregacija žena? Hoće li to doprinijeti jednakosti žena i muškaraca?

Naime, Saudijska Arabija je kraljevstvo u kojem je na snazi šerijatski zakon i plemenski običaji, a na vlasti je ultrakonzervativno društvo koje ne dopušta ženama niti da voze.

Iako šerijatski zakon dopušta ženama da rade, ako ne zanemaruju svoju osnovnu dužnost i brigu za kućanstvo, u stvarnosti je samo 15 posto žena radna snaga; što predstavlja ogroman izvor neiskorištenog potencijala za kraljevinu, čija radna snaga se trenutno oslanja na strance (useljenike).

Donedavno su neke privatne tvrtke inzistirale na tome da žena treba biti neudana i bez djece kako bi se kvalificirala za zapošljavanje, čime su se kršili propisi kraljevstva, na što je upozorilo i Ministarstvo rada.

Tu je i ogroman jaz između zaposlenih muškaraca i žena od 23 posto, što je jedna od najvećih razlika na svijetu (prema posljednjem Gallupovom istraživanju).

No, na ovaj način moglo bi doći do još većeg zatvaranja društva (izbjegavajući muško društvo) i do nemogućnosti oslobađanja od patrijarhata.

Zemlja već ima odvojene škole, sveučilišta, restorane, pa čak i zasebne ulaze u javne zgrade.

Sada bi se trebao izgraditi i grad u kojem će žene raditi daleko od svog trenutnog dresscoda koji uključuje abaju, maramu i hidžab.

Da li je to jednako društvo?

Žene se u Saudijskoj Arabiji smatraju nesposobnima da kontroliraju vlastiti život. One ne smiju same napustiti kuću, ne smiju putovati bez odobrenja supruga, ne smiju na operaciju bez odobrenja skrbnika, pa čak ne smiju same ni voziti.

Koliko je raširena mizoginija govori i podatak da je od ukupnog broja diplomanata čak 60 posto žena, ali da je od tog postotka njih 78 posto nezaposlenih. Unatoč tome što ih je preko 1.000 doktoriralo. Samo 15 posto radne snage Saudijske Arabije su žene. Donedavno za njih nije bilo mjesta niti u trgovina ženskim donjim rubljem. I za razliku od mnogih recesijom pogođenih zemalja, ima više nego dovoljno radnih mjesta, a gospodarstvo cvijeta.

Ipak, ove žene još uvijek ne mogu dobiti vozačku dozvolu iz straha da će to dovesti do dezintegracije društva.

Je li kultura koja odvaja žene i smatra žene građanima drugog reda vrijedna očuvanja?

Ako gradovi ne budu uspješni, to će bez sumnje biti znak da žene nisu sposobne obavljati poslove. No, ako posao bude uspješan, grad će se još više razvijati, a žene će biti razdvojenije nego ikad – i dalje ih neće biti u javnoj sferi.

No, možda žene mogu zatvoriti vrata svoga grada i odbiti ga napustiti dok god gospodari kraljevstva ne shvate kako (je) živjeti bez žena.


[1] Al-Hofuf također je poznat i kao Hafuf, Hofof ili Hufuf. Ima oko milijun i pol stanovnika i glavno je kulturno  središte Saudijske Arabije. U njemu se nalazi i kampus za žene koje studiraju medicinu, stomatologiju i ekonomiju.