U fokusu

DOSTUPAN I ONLINE

Učenice pokrenule časopis za mlade “Crvena knjiga”

Učenice pokrenule časopis za mlade “Crvena knjiga”

Skupinu učenica Učeničkog doma Dora Pejačević, od kojih se mnoge ranije nisu niti dobro poznavale, ujedinila je želja da sudjeluju na stvaranju časopisa. Novinarska grupa, pokrenuta u okviru projekta, “Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi”, bila je pravo mjesto za njih. Ovaj novinarski tim, s mentoricom iz udruge K-Zona, stvorio je “Crvenu knjigu”, a tajnu tog imena otkriti možete već na prvim stranicama časopisa.

Nakon 176 sata edukacija i radionica te 455 sati volontiranjau Učeničkom domu Dora Pejačević iz Zagreba, tiskan je i časopis koji govori o postignućima i interesima učenica, a prema njihovoj želji, nosi naziv “Crvena knjiga”.

Da je školska godine 2017./18. bila itekako ispunjena vidi se i iz sadržaja časopisa. Bilo je tu edukacija na temu ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, zdravlja i seksualnosti, kreativnih radionica slikanja, stotiska, snimanja filma i fotografiranja te pisanja članaka i ilustriranja časopisa.

Tijekom školske godine većina učenica uključila se u aktivnosti na projektu te volonterski omogućila održavanje Humanitarnih sajmova i drugih događanja u Učeničkom domu, no kruna prvoj godini svakako je osnivanje volonterskog kluba “Snaga Dore” te tiskanje časopisa “Crvena knjiga”.

O svom drugom domu, u časopisu, jedna od urednica piše:

“Učenički dom Dora,
tu je period života svake cure fora.
Blizu centra Zagreba se nalazi
i svatko se lako snalazi.
To su sasvim iskustva nova
početak ostvarenja nekih snova.
Rađaju se prijateljstva prava,
mržnja je manja od mrava. …”

Iz sadržaja časopisa izdvajamo tekst o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, tekst o legendama koje kolaju hodnicima Učeničkog doma, intervjue s bendom Brkovi i nogometašicom Anom, preporuke serija i mjesta za izlaske te kviz o kontracepciji. Časopis je dostupan i za online prelistavanje, a vjerujemo da će mladima biti odlično štivo za ljetni odmor.

“Crvena knjiga” uskoro će stići i na vrata učeničkih domova diljem Hrvatske, a ukoliko želite osigurati da stigne i na adresu vašeg učeničkog doma, javite nam se na: zeljka@voxfeminae.net