U fokusu

poziv mladićima i njihovim roditeljima

Uložimo prigovor savjesti na vojnu službu!

Uložimo prigovor savjesti na vojnu službu!

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske jučer je objavilo Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju u 2017. godini kojim se pozivaju mlade osobe da im se jave za upis u vojnu evidenciju.  Stoga, Centar za mirovne studije i građanska inicijativa Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje ovim putem objavljuju poziv građanima RH koji su zakonski primorani odazvati se na upis u vojnu evidenciju, da tom prilikom ulože prigovor savjesti na vojnu službu.

Pravo na prigovor savjesti je Ustavom RH zajamčeno pravo svima. Svatko tko ne želi služiti vojni rok ili sudjelovati u oružanim snagama ne smije biti ni na koji način diskriminiran ili omalovažavan.

Zabrinjava da je MORH uputio poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, a istovremeno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije oformilo Povjerenstvo za civilnu službu koje bi trebalo odlučivati o zahtjevima za civilnu službu.

Inicijativa “Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje!” poziva mladiće i njihove roditelje i članove obitelji da prilikom upisa u vojnu evidenciju odmah nakon upisa, usmeno i pismeno ulože prigovor savjesti, pri čemu je dovoljno na papiru napisati i potpisati sljedeću izjavu:

“Temeljem čl. 47 Ustava RH, ovim putem ulažem prigovor savjesti zbog svojih vjerskih i/ili moralnih uvjerenja te nisam pripravan sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. U slučaju aktivacije vojnog roka, tražim da me se uputi na civilnu službu.”

Preporuka je da se potpisana izjava preda odmah nakon što se osobu upiše u vojnu evidenciji, premda se prigovor savjesti može uložiti i u bilo kojem kasnijem trenutku.

Također, inicijativa “Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje!” poziva Ministarstvo obrane da prilikom upisa u vojnu evidenciju u potpunosti poštuje stavak 2 čl. 5 Zakona o civilnoj službi koji kaže da je nadležni ured za obranu dužan novaka prilikom upisa u vojnu evidenciju pisanim putem cjelovito upoznati s njegovim ustavnim i zakonskim pravima da može na temelju prigovora savjesti podnijeti zahtjev za civilnu službu.

Inicijativa “Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje!” poziva sve mladiće i njihove roditelje ili članove obitelji da u slučaju bilo kojih nepravilnosti ili neprimjerenih reakcija od strane službenika koji vrše upis u vojnu evidenciju kontaktiraju Centar za mirovne studije na e-mail: cms@cms.hr ili na telefon 01-4820094.  Dodatne informacije o prigovoru savjesti bit će dostupne i na www.cms.hr  kao i na facebook stranici inicijative Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje!.