U fokusu

U jeku Svjetskog prvenstva

UN Women: bazilska nogometašica Maria Vieira da Silva proglašena ambadasoricom dobre volje

UN Women: bazilska nogometašica Maria Vieira da Silva proglašena ambadasoricom dobre volje

Brazilska nogometašica Maria Vieira da Silva proglašena je ambadasoricom dobre volje od strane UN Women, koji u objašnjenju odluke navodi da će da Silva svojom pozicijom promovirati rodnu jednakost i suprotstavljati se stereotipima, osobito u sportu, što je posebno važno usred (još uvijek aktualne) histerije oko Svjetskog prvenstva.

Sport može biti ključan i često neiskorišten način za osnaživanje djevojčica i žena, unatoč tome što su podzastupljene i vrlo potplaćene u usporedbi s muškarcima, navode u UN Women.

U Brazilu poznata pod nadimkom Marta, da Silva je najbolja nogometašica na FIFA-inom Svjetskom prvenstvu za žene te je bila članica brazilskog tima koji je osvojio srebrnu medalju na ljetnim Olimpijskim igrama 2004. i 2008. godine. Trenutno igra za klub Orlando Pride u američkoj nacionalnoj ženskoj ligi.

“Sport je univerzalan jezik; inspirira nas i ujedinjuje, a istovremeno pomiče granice!, rekla je izvršna direktorica UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka. “Radujemo se što ćemo blisko surađivati s Martom kako bismo transformirajuću snagu sporta prenijeli na više žena i djevojaka i brže izgradili jednakost”, dodaje.

Sport pomaže u izgradnji samopouzdanja i brojnih vještina, no žene i djevojčice dobivaju manje mogućnosti, manje ulaganja i doživljavaju veću diskriminaciju kada se radi o sportu, navode iz organizacije UN Women.

“Znam iz vlastitog iskustva da je sport fantastično sredstvo za osnaživanje”, kaže Marta. “Kroz sport, žene i djevojke mogu izazvati sociokulturne norme i rodne stereotipe, povećati samopouzdanje i razviti brojne vještine”, dodaje.