U fokusu

Zbogom Barbie

Upoznajte Lammily – lutku s ‘normalnim’ tijelom, pjegicama i celulitom

Upoznajte Lammily – lutku s ‘normalnim’ tijelom, pjegicama i celulitom

Dječja lutka s celulitom, aknama, strijama i proporcijama prosječne tinejedžerice, spremna je upustiti se u bitku za tržište kojim već 55 godina dominira poznata Barbie.

Tvorac “Lamilly”, tvrdi da je ona prva cijenom pristupačna lutka napravljena po realističnim proporcijama tijela, a rezultat je kolektivno financirane kampanje u kojoj je 13.621 korisnika naručilo preko 19.000 primjeraka.

Lutka od 25 dolara kreće s dostavama uz slogan “prosječno je lijepo”- obećao je tjedan dana ranije tvorac igračke Nickolay Lamm. Poštarina u UK iznosi 13.95 dolara.

“Mnogi su kritizirali Barbie, ali nikad nije bilo alternative”, izjavio je Lamm. “Sad ona postoji i kad ju djevojčice vide i prime u ruke osjete kako im je ona već poznata jer je sličnija njima samima i ljudima koje znaju.”

Kad bi Barbie stavili u ljudske proporcije, imala bi 1,75cm i težila 50kg – 16 kg manje od normalne tjelesne težine kod žena te visine. Jednom prilikom, skupina znanstvenika izračunala je da je vjerojatnost tih tjelesnih proporcija 1:100 000.

Lammily je, suprotno tome, bazirana na proporcijama prosječne devetnaestogodišnjakinje po mjerenjima Američkog centra za kontrolu bolesti.

Osim novog oblika tijela tu su i druge novine kao što je oblik tijela, ali i razni dodaci za Lammily koji će natjerati na pauzu svako dijete koje posjeduje Barbie, za samo 6 dolara tu je i niz naljepnica koje omogućavaju djeci da dodaju mnoštvo takozvanih fizičkih mana uključujući pjegice, naočale, crvenilo, modrice, prljavštinu i mrlje od trave.

Lamm je prvi put u medije dospio u lipnju 2013. godine sa serijom fotošopiranih slika na kojima su Barbike i ostale konvencionalne lutke bez šminke kako bi pokazao da lutke i asocijacijom, djevojčice i žene ne trebaju šminku kako bi bile ‘atraktivne’.

Barbie je u originalu modelirana po njemačkoj lutki po imenu Lillie koja je opet bazirana na liku iz stripa opisanom kao “pohlepna prostitutka”. Proizvodi ju američka tvornica igračaka Mattel i originalno je zamišljena kao modna igračka za tinejdžerice. Prva Barbie nosila je kupaći kostim sa zebra uzorkom i bila je dostupa u verziji s plavom ili smeđom bojom kose. Trenutno postoji mnoštvo knjiga o Barbie dizajniranih kako bi razbili predrasude o spolovima, ali u najnovijem dodatku u “Mogu biti” seriji, čitateljima/cama je rečeno kako Barbie nema šanse postati računalna inženjerka jer nije muško.

U knjizi za djecu nazvanoj “Barbie: mogu biti računalna inženjerka”, kompjuterski programer se podsmjehuje njezinoj ideji riječima: “Samo stvaram ideje, trebat ću Stevenovu i Brianovu pomoć pri ovome kako bih stvorio pravu igru”!

Bura koja je izbila oko ovog slučaja rezultirala je povlačenjem proizvoda iz online prodaje, a uz to feministički hakerski Barbie web prima prijedloge za dodatke knjizi kako bi se Barbie prikazala kao “kompetentna, neovisna, opaka inženjerka koja i želi biti”.

Prevela i prilagodila: Mirna Šimunović