U fokusu

Egipat

Utrka na osam kilometara za ženska prava

Utrka na osam kilometara za ženska prava

Stotine žena jučer je sudjelovalo u utrci u glavnom gradu Egipta kao dio kampanje za sprječavanje nasilja nad ženama i podršku ženama za bavljenje sportom u javnom prostoru. Na prvom ovakvom događanju, žene su izazvale konzervativne društvene norme iskorištavajući smanjeni promet vikendom za natjecanje na osam kilometara dugoj stazi u naselju Heliopolis.

“Došla sam danas na utrku kako bi sve žene mogle trčati ulicama bez straha i brige”, rekla je 52-godišnja Amany Khalil Thomas Reuters Foundationu.

Stručnjaci i stručnjakinje koje su prošle godine sudjelovali/e u anketi Thomas Reuters Foundationa proglasili/e su Cairo najopasnijim megagradom za žene na svijetu, i to zbog nedostatka zaštite od seksualnog nasilja i štetnih kulturoloških praksi, kao i nemogućnosti pristupa zdravstvenoj njezi i financijama.

Vrlo je neuobičajeno da se žene bave sportom na javnim mjestima u Egiptu, gdje se redovito suočavaju sa zlostavljanjem.

“Ovo je prvo događanje samo za djevojke”, rekla je 24-godišnja Yasmin Mamdouh, koja se natjecala zajedno s mlađom sestrom. “Ova utrka služi tome da pokaže da možemo čini što želimo i slobodno trčati i raditi sve što rade i mladići. Nitko nas ne može maltretirati i zaustaviti da radimo ono što želimo”.