U fokusu

Zagreb te zove

Uz pjesmu aktivista Bandić prijavljen USKOK-u

Pravo na grad i Zelena akcija podnijeli su prijavu USKOK-u protiv Milana Bandića zbog zloupotrebe položaja i ovlasti te sklapanja štetnog ugovora, točnije zbog sklapanja ugovora s Hoto grupom o izgradnji rampe za ulaz u garažu Cvjetnog prolaza. Prije same predaje prijave 300-tinjak aktivista/ica okupilo se ispred zgrade USKOK-a u Gajevoj gdje su otpjevali prerađenu pjesmu Prljavog kazališta ´Zagreb te zove´.

Uz pjesmu aktivista Bandić prijavljen USKOK-u

Pravo na grad i Zelena akcija podnijeli su prijavu USKOK-u protiv Milana Bandića zbog zloupotrebe položaja i ovlasti te sklapanja štetnog ugovora. Naime, prijavili su ga zbog sklapanja ugovora s Hoto grupom o izgradnji rampe za ulaz u garažu Cvjetnog prolaza.

– Nismo htjeli ranije podnositi prijavu jer nismo imali sve pripremljeno, a nismo to htjeli učiniti kao svojevrsni folklor – rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene Akcije i dodao:

– Tražimo da se istraže i ostali slučajevi korupcije u Zagrebu.

U konkretnoj prijavi se Bandića optužuje da je kao službena sklopio ugovore za koje je znao da su štetni za grad s ciljem da drugom i sebi pribavi znatnu imovinsku korist. Dalje se navodi kako je u tom ugovoru krivo navedeno da je izgradnja ulaza u garažu javni interes jer već postoji komunalna infrastruktura u tom djelu grada. Tomašević je dodao da ova prijava za cilj ima potaknuti istrage USKOK-a i drugih institucija na moguće nezakonitosti u ovom projektu.

– Prilikom sklapanja ugovora između Grada i Hoto grupe o gradnji rampe u Varšavskoj prekršena su dva zakona, onaj o komunalnom gospodarstvu i o građevinarstvu – kazao je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

On se dotaknuo i Ministarstva graditeljstva koje na posredan način podržava ovaj projekt.

– Ovaj projekt je ostatak nekih prošlih vremena. Ovo je odličan primjer dogovora Sanadera i Bandića kada su razni sumnjivi projekti bili vertikalno zaštićeni – rekao je Celakoski.

U zgradi USKOK-a ih je primio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Bajić je rekao da će sve napraviti kako bi što prije utvrdili činjenično stanje.

Prije same predaje prijave 300-tinjak aktivista okupilo se ispred zgrade USKOK-a u Gajevoj gdje su otpjevali prerađenu pjesmu Prljavog kazališta ´Zagreb te zove´.

U pjesmi se govori kako je grad prepun korupcije i pogodovanja  te se poziva USKOK da uvaži prijavu. Prosvjednici su bili ‘naoružani’  gumenim otčepljivačima odvoda, baš kako su i najavili.

Prosvjed je najavljen kao miran, stoga je tek desetak policajaca reguliralo promet u tom dijelu gradskog centra te održavala red.

Pjesmu možete poslušati ovdje.

1. ZAGREB TE ZOVE                                      

    DOĐI NA ULICE GRADA

    ZAGREB TE ZOVE

    DOĐI U VARŠAVSKU

2. ZAGREB TE ZOVE

    PUN JE PRLJAVŠTINE

    ZAGREB TE ZOVE

    TREBA MU ČIŠĆENJE

3. ZAGREB TE ZOVE

    POSTOJI PREVIŠE SRANJA

    SVUDA KORUPCIJA

    I BROJNA POGODOVANJA

4. ZAGREB TE ZOVE

    NAŠE NAM ULICE KRADU

    ZAUSTAVI KUMOVE

    POMOZI OVOME GRADU

5. ZAGREB TE ZOVE

     PRODAJU OVAJ GRAD

    ZAMJENE ZEMLJIŠTA

    ISTRAŽITE KRAŠOGRAD

6. ZAGREB TE ZOVE

    U ZELENOM DVORCE GRADE

    NOVCIMA GRAĐANA

    ZLATNE WC-E RADE

7. ZAGREB TE ZOVE

    RAZBIJ DOSADU

    DAJ, POKRENI SE

    UVAŽI PRIJAVU

8. ZAGREB TE ZOVE

    NE DAMO VARŠAVSKU

    ZAGREB TE ZOVE

 

REFREN

    ZAGREB

    ZAGREB JE ZAČEPLJEN GRAD

    ZAGREB

    HAJDE, ODČEPI GA SAD