U fokusu

Vijesti iz Zone sumraka

Velika koalicija na desnici

Velika koalicija na desnici

Manje je od dvije godine do parlamentarnih izbora i svega nekoliko mjeseci do onih za europski parlament. Shvativši da je, između ostalog, razjedinjenost na desnici koštala HDZ zadnjih domaćih izbora krenulo se u ujedinjavanje desnih snaga.

HDZ i HSS su još u srpnju prošle godine potpisali Sporazum o trajnoj suradnji, koji predviđa da ove dvije stranke zajednički izađu na europske, predsjedničke i parlamentarne izbore.

Proteklih mjeseci, kako donosi Novi list, uvelike pregovaraju razni HSP-ovi koji zajedno dosežu i vrtoglavih 7 posto na izborima, a u siječnju se očekuje i Sporazum o suradnji i zajedničkom izlasku na europske i parlamentarne izbore između HSS-a, HRAST-a i Stranke umirovljenika (SU) koji zajedno i bez HDZ-a mogu osvojiti dva do tri saborska zastupnika/ce.

U HRAST-u posebice naglašavaju da će u okviru sporazuma i svake buduće koalicije inzistirati na tome da u programska načela uđe desetak stvari na kojima HRAST inzistira, ponajviše vezano uz svjetonazorska načela, ali i oko rješavanja gospodarskih problema. A znamo što HRAST podrazumijeva pod svjetonazorskim načelima. Sada nam još samo ostaje za vidjeti u kojoj izbornoj koaliciji će se naći Željka Markić.