U fokusu

posjetitelje očekuje i revija malih književnosti

Vikend na 16. Human Rights Film Festivalu u znaku premijera novih filmova Damira Čučića, Ivana Salatića, Claudea Lanzmana i Claire Denis

Vikend na 16. Human Rights Film Festivalu u znaku premijera novih filmova  Damira Čučića, Ivana Salatića, Claudea Lanzmana i Claire Denis

Marko Todorov

Šesnaesti Human Rights Film Festival uspješno je otvoren u nedjelju 2. prosinca najnovijim dokumentarnim filmom Gorana Devića “Na vodi” čiju je projekciju pozdravila puna dvorana Kina Europa, nastavio se u ponedjeljak dvostrukim performansom ruskog umjetničko-aktivističkog kolektiva Pussy Riot u rasprodanom kinu Tuškanac te dugoočekivanom premijerom najnovijeg filma cijenjenog dokumentariste Želimira Žilnika “Najljepša zemlja na svijetu” u srijedu. Festival je na polovici svog osmodnevnog trajanja, a posjetitelje očekuje bogat filmski i popratni program u kojem se posebno ističe Revija malih književnosti koju HRFF organizira u suradnji s književnim klubom Booksa u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku gdje gostuju književnice i književnici iz zemalja Magreba te govorni program u dvorani Müller kina Europa koji donosi projekciju i razgovor “Demokracija u doba Facebooka: Moritz Riesewieck – Čistači” o “čistačima” koje zapošljavaju tvrtke kao što su Facebook ili Google, za traženje i brisanje neprikladnog sadržaja.

Izuzetno zanimljiv filmski program 16. Human Rights Film Festivala neke od aduta prikazuje u udarnim terminima dana preostalih do završetka festivala, u nedjelju 9. prosinca. U četvrtak 6/12 u 20h u Kinu Europa hrvatsku premijeru ima film redatelja Damira Čučića “Ljetnikovac” u kojem Vojin, slijepi autor radijskih drama, poziva prijatelje u izvansezonski hotel kako bi snimio razgovore u kojima bilježi njihova traumatična djetinjstva. Film briše granice igranog i dokumentarnog žanra, a pored Vojina Perića glume Marina Redžepović i Damir Radić, koji su pridonijeli scenariju filma vlastitim iskustvima i pričama. U petak 7/12 u kinu Europa premijerno se prikazuje najnoviji film istaknutog mlađeg crnogorskog redatelja Ivana Salatića “Ti imaš noć” koji portretira nestanak zajednice malog crnogorskog grada Bijela nakon propasti lokalnog brodogradilišta u kojem su svi radili. Film je na upravo završenom Festivalu autorskog filma u Beogradu ovjenčan Grand Prixom kojeg je podijelio s laureatom Zagreb Film Festivala “Teret” Ognjena Glavonića i nagradom za najbolju kameru. Zagrebačka publika će po prvi put vidjeti izuzetno zabavan dokumentarac rumunjskog redatelja Corneliu Porumboiua “Beskonačni nogomet” o entuzijastičnom činovniku koji predlaže svoja nova i revolucionarna nogometna pravila.

Prikazat će se i najnoviji film cijenjene francuske redateljice Claire Denis “Misija ‒ duboki svemir” (subota, 20h, Kino Europa) s Robertom Pattinsonom i Juliette Binoche u glavnim ulogama. Prvi autoričin film na engleskom jeziku je znanstvenofantastična drama o skupini astronauta koji misle da putuju ka crnoj rupi kako bi pronašli alternativni izvor energije, a ustvari su objekti seksualnog eksperimenta. Posljednji film ranije ove godine preminulog dokumentariste Claudea LanzmannaČetiri sestre” sastoji se od četiri vinjete koje govore o četiri različite žene, svjedokinje holokausta. Dobitnik nagrade Zlatni leopard za režiju na festivalu u Locarnu, film “Prekasno da umreš mlad” višestruko nagrađivane čileanske redateljice Dominge Sotomayor, portretira grupicu mladih u ljeto 1990. godine u Čileu koji u izoliranoj zajednici podno Anda grade novi svijet na krilima nove slobodu koja je uslijedila nakon nedavnog završetka diktature. Štovatelji poetične, istočnjačke kinematografije imat će priliku pogledati nove filmove tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula (“Plavo”) te posljednje filmove kineskog redatelja i pjesnika Hu Boa “Slon u sobi” i “Čovjek u bunaru”. “Slon u sobi” je premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu uz odlične kritike, no autor je, nažalost, još prošle godine tik po završetku filma počinio samoubojstvo.