U fokusu

diskriminacija 'teška' 21 milijun eura

Vojska sagradila četiri vrste ograde, Orban bira koja najbolje pristaje ksenofobiji u centru Europe

Vojska sagradila četiri vrste ograde, Orban bira koja najbolje pristaje ksenofobiji u centru Europe

Twitter

Mađarska vojska završila je probnih 150 metara ograde koja bi trebala spriječiti ulazak imigranata u zemlju.

Da situacija bude gora, vojska je sagradila četiri vrste ograde, od kojih će Orbanova vlada izabrati jednu i takva će se dignuti duć 175 kilometara duge granice sa Srbijom. Odluku o tome donose u utork,

Ako ste pomislile kako je ovdje kraj sablaznim informacijama oko ksenofobne ograde u centru Europe, prevarile ste se. Naime, zatvorenici iz mađarskih zatvora sastavljat će elemente za ogradu. Gotovo tisuću vojnika će izvoditi radove kako bi ograda bila završena do 30. studenog ove godine. Mađarska je za ovaj ‘pothvat’ izdvojila 21 milijun eura.

Podsjetimo, mađarski parlament 6. srpnja usvojio je zakon kojim se pooštravaju pravila o azilu i pruža pravna osnova za podizanje ograde duž granice sa Srbijom, kako bi se spriječio priljev imigranata/kinja.

Zakonom se skraćuje razdoblje  za provjeru azilanata/kinja, a Budimpešti se omogućava odbacivanje zahtjeva imigranata iz Sirije, Afganistana ili Iraka.

Podsjetimo, Vlada Viktora Orbana objavila je sredinom lipnja kako će se podignuti ograda visine četiri metra duž srpsko-mađarske granice kako bi spriječili ulazak imigranata/kinja u zemlju.

Uz Veliku Britaniju, Mađarska je tako bila prva od zemalja koja se protivila planu Europske komisije da se izbjeglice unutar Europske unije ravnomjerno raspodijele po svim članicama.

Većina tražitelja/ica azila u Mađarskoj dolazi s Kosova, iz Sirije i Afganistana. Orban je ovim činom još jednom pokazao kako teži ‘čistoj, bijeloj’ Mađarskoj i da za njega granice moraju svim sredstvima zaštićene od vala imigranata/kinja koji/e stižu preko Balkana. 

Amnesty International u svom najnovijem izvještaju optužuje balkanske zemlje za maltretiranje azilanata/kinja koji/e prolaze tim područjem na putu do država Europske unije.

Oni koji odu u Mađarsku primjerice, suočeni su s daljim kršenjima njihovih prava, policija ih zadržava u ‘degradirajućim uvjetima’ i maltretira.

Prošle godine Mađarska je odobrila azil samo za 240 osoba, što je, kako se navodi u izvještaju, vrlo malo u odnosu na ukupan broj tražitelja/ica.