U fokusu

"Institucije ne brinu za živote žena i neće nas zaštititi"

Zagovara li Hrvatska liječnička komora priziv savjesti?

Zagovara li Hrvatska liječnička komora priziv savjesti?

Članice feminističkog kolektiva fAKTIV posljednjih dana na svojim Facebook stranicama posebnu pažnju posvećuju takozvanom prizivu savjesti zaposlenih u medicini, kao i činjenici da je ovo društvo toliko ogrezlo u ignoriranju prava i boli žena da u dubrovačkoj bolnici proglase da će ženi operaciju na unutarnjem organu napraviti bez anestezije.

Prenosimo njihov post u cijelosti:

Razmišljale smo kako je postalo prihvatljivo da bolnica krši zakon prema kojem je dužna organizirati rad tako da priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove, a ispašta žena na operacijskom stolu bez anestezije. Kako je postalo prihvatljivo da žena pati zbog toga što SVI anesteziolozi odbijaju raditi posao za koji su plaćeni? Razmišljale smo i o onima koji to dopuštaju, poput Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore.

Pa smo prolistale posljednji broj ‘Liječničkih novina’, glasila Hrvatska liječnička komora. Naišle smo na članak s fotografija. I bilo nam je jasnije. Hrvatska liječnička komora sustavno radi na zagovaranju priziva savjesti. U tekstu “Prije novog zakona o prekidu trudnoće” Hrvatska liječnička komora pobačaj (potpuno neznanstveno) pozicionira kao sukob “pro-life” i “pro-choice” pokreta. A riječ daju samo liječnici članici Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (poredak riječi u nazivu društva jasno oslikava prioritete) i članici Upravnog odbora Europskog i Svjetskog saveza liječnika katolika, Jasenki Markeljević, koja u tekstu svojski brani pravo na odbijanje izvršenja legalnih medicinskih zahvata.

Liječnici Markeljević nije strano ni gostovanje na tribinama rame uz rame s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, niti objavljivanje svojih “razmišljanja” na Narod.hru, glasilu udruge U ime obitelji Željke Markić. Bila je na popisu 50 liječnika i liječnica kojie su javno podržali Karamarkovu Domoljubnu koaliciju. Ovdje možete pročitati njezine vjerske ekstremističke ideje o legalnom medicinskom zahvatu prekida trudnoće.

O zagovaranju kršćanskih dogmi od strane Hrvatske liječničke komore govori i izvješće drugarica iz Znaj znanje s predavanja “Priziv savjesti – drama ili blagoslov” inicijative ’40 dana za život’ (inicijative koja ispred javnih bolnica maltretira pacijentice i stvara politički pritisak za zabranu pobačaja) održanog u Vukovaru. Predavanje je održala ginekologinja Mirjana Radan, a predavanje joj je bodovano od strane Hrvatske liječničke komore (HLK svojim članovima dodjeljuje bodove za ostvarenja u postupcima “trajne medicinske izobrazbe). Dakle, Hrvatska liječnička komora nagrađuje za bajanje o tome da je žena “što više rađa, sve ljepša” i o postabortivnom sindromu koji ne postoji, kojeg nema u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB-10), ni u MSD priručniku dijagnostike i terapije i kojeg opovrgavaju relevantna recentna istraživanja.

Institucije ne brinu za živote žena i neće nas zaštititi. Strukovna udruženja aktivno rade protiv žena i promoviraju štetne i neznanstvene teorije. Za institucije ove zemlje nasilje prema ženama je “po pravilima struke”. Zato se za svoja prava i živote moramo boriti same, kao što smo se i dosad borile i krvavo izborile prava koja nam pripadaju. Život ženama!