U fokusu

Prvo čitanje prijedloga Zakona o životnom partnerstvu

Zakon o životnom partnerstvu dobro započeo

Zakon o životnom partnerstvu dobro započeo

Prvo saborsko čitanje prijedloga Zakona o životnom partnerstvu započelo je bolje od očekivanog. 

Ministar uprave Arsen Bauk otvorio je izlaganje napomenom da se u zakon puno uložilo i da ga je radna skupina detaljno izrađivala te je iznio detalje samog zakona. Naglasio je kako je Republika Hrvatska dužna zaštititi LGBT osobe i omogućiti im adekvatan pravni okvir kako bi mogli voditi svakodnevni život bez diskriminacije, pozivajući se na obvezujući europski pravni okvir.

Dražen Đurović iznio je stajalište HDSSB-a prema Zakonu o životnom partnerstvu i pozvao na podršku homoseksualnim osobama u RH, ukoliko one za to iskažu potrebu, ali da je u okvirima hrvatskih zakona. Međutim, naglasio je kako je nedopustivo uvesti institut surogat majčinstva i omogućiti istospolnim parovima pravo na posvajanje djece. “Naš stav je da je brak zajednica muškarca i žene“, kazao je Đurović, napomenuvši da je to stav ne samo HDSSB-a već i Savez za Hrvatsku.

Odgovor je brzo stigao od Peđe Grbina koji ga je upitao misli li on da istospolni parovi imaju jednaka prava kao heteroseksualni. “Nemaju. Upravo zbog toga smo dužni donijeti ovakav zakon. Također, mi smo u odnedavno u Europskoj uniji i moramo poštivati propise koje nam ona nalaže”, kazao je Grbin.

Igor Kolman i Ingrid Antičević-Marinović osvrnuli su se na česte doskočice oporbe da je ovaj zakon ideološki obojen te da će se njime uvesti institut surogat majčinstva. “Što biste vi željeli? Uvesti seksualnu policiju?”, upitala je Antičević-Marinović Đurovića te mu poručila “živite i pustite druge da žive”. Domagoj Hajduković iz SDP-a poručio je Đuroviću da se ovdje radi o temeljnim ljudskim pravima i da bi “djecu trebalo zaštititi od društva koje ih osuđuje, a ne od istospolnih roditelja”. Marija Lugarić se pridružila stranačkom kolegi i odlučila održati lekciju Đuroviću, rekavši da se obitelj ne svodi, kao što on to vidi, na prokreativnu zajednicu već da država prepoznaje i štiti i druge oblike zajednice koje se isto zovu obitelj.

HNS-ovi Sonja König i Igor Kolman predložili su da se opseg prava Zakona o životnom partnerstvu proširi i na heteroseksualne parove kako bi i oni imali mogućnost sklopiti partnerstvo, a ne brak, ukoliko za to iskažu želju. “Ne moramo se svi voljeti ni slagati, ali moramo svima omogućiti jednaka prava i slaviti naše različitosti”, kazala je König. “Treba točno 30 sekundi da istospolnu obitelj prihvatite kao normalnu i prirodnu“, poručio je Kolman.

Mnogi su nakon prijepodnevne rasprave komentirali kako je ona dostojanstvena i na visokom nivou. S tim su se složili zastupnici Kolman i Vukšić koji su rekli kako je “danas učinjen korak naprijed unatoč svjetonazorskim različitostima i temi koja nigdje ne prolazi bez sporova i žestokih rasprava”. Njihovo međusobno laskanje nakratko je prekinuo HSP-ov Ivan Šimonović koji je izrazio bojazan da će kroz nekoliko godina hrvatsko stanovništvo izumrijeti jer neće tko imati rađati djecu. Uslijedio je ironičan komentar Kolmana da prema njemu ispada da “svi jedva čekaju da se zakon izglasa kako bi otrčali u zagrljaj osobi istog spola”. Antičević-Marinović se pridružila Kolmanu i ukazala na retoriku oporbe koja se svodi isključivo na spolne odnose između osoba istog spola, čime ih se omalovažava i skreće s poante zakona. Jadranka Kosor se dotaknula govora mržnje jer se isti često čuje u raspravama poput ove te ukazala svim zastupnicima i zastupnicama da ga imaju na umu dok komuniciraju.

Branko Vukšić naveo je primjer država koje su ozakonile istospolne brakove i rekao da u tim društvima i dalje postoje i djeca i heteroseksualni brakovi te da je zato lažno stvaranje panike suvišno i bespotrebno. “Ovaj zakon nema veze s boljševizmom i komunizmom. Boljševički zakon bio bi upravo suprotan i zadirao bi u prava homoseksualnih zajednica”, naglasio je Vukšić i time raspravu priveo kraju.