U fokusuVideo

Kriminalizacija pobačaja

Žena u Georgiji optužena za ubojstvo zbog uzimanja tablete za induciranje pobačaja

Žena u Georgiji optužena za ubojstvo zbog uzimanja tablete za induciranje pobačaja

Dvadesetrogodišnja žena iz Georgie uhićena je prošlog tjedna i optužena za ubojstvo i posjedovanje opasnog lijeka zbog pokušaja pobačaja kod kuće korištenjem lijeka misoprostol. Optužbe, koje se u Georgiji nikada ranije nisu dogodile, ostavile su i pro-choice i anti-choice aktiviste/kinje zaprepaštenima.

Prema informacijama od vlasti okruga Dougherty, Kenlissa Jones uhićena je u subotu nakon poziva od strane socijalnog radnika u bolnici u koju je odvezena nakon uzimanja tablete. Socijalni radnik je rekao policiji da je Jones započela s trudovima nakon što je uzela četiri misoprostol tablete koje je kupila preko interneta. Jones je nakon toga porodila fetus koji nije preživio. Nakon uhićenja, odvedena je u zatvor okruga Dougherty i zadržena bez prava na jamčevinu.

“Ne vjerujemo da postoji ikakav zakon u Georgiji koji dopušta uhićenje žena zbog ishoda njene trudnoće“, rekla je Lynn Paltrow, odvjetnica i izvršna direktorica National Advocates for Pregnant Woman (NAPW).

NAPW je izdao priopćenje u kojem osuđuje uhićenje i navodi da ne samo da ne postoji zakon u Georgiji koji dopušta uhićenje žene temeljeno na ishodu njene trudnoće, već se to i protivi postojećem državnom zakonu. I Ustav i principi za zaštitu ljudskih prava protive se ovakvom postupanju prema trudnim ženama.

Genevieve Wilson, direktorica skupine koja se protivi pobačaju, Georgia Right to Life, rekla je da je “vrlo iznenađena uhićenjem” te da misli “da onaj tko ju je uhitio vjerojatno ne zna kakav je zakon uistinu”.

Paltrow i drugi/e aktivisti/kinje prava na pobačaj zabrinuti/e su zbog povećanja trenda kriminalizacije trudnih žena, kao u slučaju žene u Indiani koje je osuđena na 20 godina zatvorske kazne zbog optužbe za feticid nakon spontanog pobačaja.

“Žene koje traže medicinsku pomoć za bilo koji aspekt trudnoće – prenatalnu brigu, porod, spontani pobačaj, porod mrtvog fetusa ili pobačaj – ne bi trebale strahovati od uhićenja. Policija ili odvjetnici ne bi trebali imati nikakvu ulogu u reproduktivnom zdravlju”, navode iz NAPW-a.