U fokusu

ubojstva žena

Žene u Južnoj Africi pate od ‘epidemije nasilja’

Žene u Južnoj Africi pate od ‘epidemije nasilja’

Aktivisti/kinje su upozorili/e na “epidemiju” nasilja nad ženama u Južnoj Africi, nakon što su brojna ubojstava i silovanja izazvala bijes u zemlji s jednom od najvećih svjetskih stopa ubojstava.

U petak je ubijena prvakinja u boksu, a ubio ju je muškarac koji je navodno služio kao policajac. Drugi je muškarac optužen je ponedjeljak da je napao studenticu sveučilišta u Cape Townu u pošti te je silovao i ubio.

Prema Vladinoj statistici, svaki mjesec ubijeno je više od 1500 ljudi u Južnoj Africi, naciji s poviješću nasilja i dubokom nejednakošću. No, ovi napadi šokirali su čak i one koji su navikli na svakodnevne incidente nasilja.

Ova su ubojstva dokaz da ratište više nije noćno i zagušljivo… čak ni javni prostori poput poštanskog ureda više nisu sigurni“, rekao je Given Sigauqwe iz skupine za zaštitu ljudskih prava Sonke Gender Justice nazivajući nasilje “epidemijom”. “Potreban nam je sustav kaznenog pravosuđa da budemo odgovorniji, a počinitelji ovih nasilnih zločina suočeni sa svim silama zakona”, rekao je Thomson Reuters Foundationu.

Predsjednik Cyril Ramaphosa izrazio je “duboku bol i podršku” obiteljima nedavnih žrtava rodno uvjetovanog nasilja, naglašavajući rastući politički značaj tog pitanja. Tisuće građana/ki Južne Afrike na društvenim medijima koristilo je hashtag #AmINextProtest da bi pozvalo na reformu kaznenog pravosuđa. Više od 400 tisuća potpisalo je peticiju kojom se zahtijeva da se smrtna kazna, ukinuta 1995. godine, ponovno vrati za zločine nad ženama.

Neki su ukazali na tužnu ironiju ubojstva boksačice Leighandre “Baby Lee” Jegels koje se dogodilo krajem kolovoza, koji se slavi kao Mjesec žena u zemlji.

Oko 3000 žena u Južnoj Africi ubijeno je 2018. godine – ili jedna svaka tri sata – što je više od pet puta više od globalnog prosjeka, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Vlasti su osudile ubojstva, a južnoafrička vlada u utorak je na svom Twitteru objavila da žene “ne bi trebale dopustiti da postanu žrtve”. Post je izbrisan nakon što su ga kritizirali zbog okrivljavanja žrtava.

“Dosta je pretvaranja zločina muškaraca u odgovornost žena”, napisala je na Twitteru Tessa Moore.

U ponedjeljak je na Sveučilištu Cape Town održano bdijenje za ubijenom studenticom, 19-godišnjom Uyinene Mrwetyana.