U fokusu

Ženska mreža Hrvatske: Žene, ne glasajte za Bandića

Nakon sučeljavanja predsjedničkih kandidata danas, 8. siječnja 2009. u 20 sati na HRT-u, promptnom reakcijom na izjavu predsjedničkog kandidata Milana Bandića oglasila se Ženska mreža Hrvatske. Na pitanje novinara: “Podržavate li pravo na pobačaj?” Bandić je odgovorio: “Protiv sam abortusa ako to nije iz zdravstvenih razloga”.

Nakon sučeljavanja predsjedničkih kandidata danas, 8. siječnja 2009. u 20 sati na HRT-u, promptnom reakcijom na izjavu predsjedničkog kandidata Milana Bandića oglasila se Ženska mreža Hrvatske.

Na pitanje novinara: “Podržavate li pravo na pobačaj?” Bandić je odgovorio: “Protiv sam abortusa ako to nije iz zdravstvenih razloga”.

Članice Ženske mreže Hrvatske, kako ističu u priopćenju, zgrožene su izjavom predsjedničkog kandidata Milana Bandića kojom negira pravo žena na raspolaganje vlastitim tijelima.

“Zabrinute smo zbog činjenice da predsjednički kandidat želi stanje ljudskih prava žena u Hrvatskoj vratiti na razinu s početka 20. stoljeća. Podsjećamo gosp. Bandića da se ravnopravnost spolova ubraja u najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj je za tumačenje Ustava (čl. 3. Ustava RH).

Činjenica da jedan predsjednički kandidat na sučeljavanju pokazuje nepoštivanje prema osnovnim ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te se otvoreno zalaže za nazadovanje u zaštiti ljudskih prava žena, zabrinjavajuće je za sve građane i građanke Republike Hrvatske kojima je stalo do izgradnje demokratskog društva s poštovanjem ljudskih prava i ravnopravnosti spolova”, navodi se nadalje.

“Stoga pozivamo žene da ne glasaju za predsjedničkog kandidata Milana Bandića, jer bi njegov izbor izbor za predsjednika imao moguće negativne posljedice po prava žena u Republici Hrvatskoj”, zaključuje se u priopćenju Ženske mreže Hrvatske.