U fokusu

Slave to Sirens

Ženski metal bend prkosi rodnim stereotipima

Ženski metal bend prkosi rodnim stereotipima

Slave to Sirens / Facebook

U grčkoj mitologiji, sirene su pomoću svojih očaravajućih glasova mamile mornare u smrt. U Libanonu je grupa modernih sirena odlučila da ne želi pjevati slatko poput svojih imenjakinja. Umjesto toga, one vrište, growlaju i headbangaju, ali i one izazivaju pozornost.

Slave to Sirens prkose rodnim normama kao prvi ženski metal bend u zemlji, zahtijevajući svoje mjesto ne samo u konzervativnom libanonskom društvu, već i na globalnoj heavy metal sceni, kojom dominiraju muškarci.

Peteročlana grupa okupljena 2016. godine, neustrašivo dominiraju pozornicama koje se obično smatraju muškim teritorijem. Tekstovi njihovih pjesama – napisane na engleskom jeziku kako bi doprijeli do šire publike – izražavaju sirove emocije i snažna mišljenja o pitanjima društvene nejednakosti, politike i slobode.

U naslovnoj pjesmi debitantskog albuma koji su same izdale, “Terminal Leeches”, pjevačica Maya Khairallah pjeva: “Ispunjavaju ti glavu lažima. Neznanje je tvoja konačna smrt”. Tekst posljednje pjesme, “Congenital Evil”, šalje snažnu poruku: “Zašto ste uvijek poslušne, kad nigdje nema suosjećanja?”.

Basistica Alma Doumani (22), izjavila je da privlačnost heavy metala za nju leži u agresivnom stilu. “To je ispušni ventil za bijes; tako se možete izraziti”.

“Naše je pravo biti na pozornici i nastupati kao ženski bend, zašto bismo manje vrijedile ili dobile različit tretman od muških kolega?” kaže Doumani. “Nisu samo muškarci talentirani”.

Kršenje normi

Lina Abirafeh, direktorica Instituta za ženske studije u arapskom svijetu, kaže da su žene u Libanonu često objektivizirane. “Ideje o tome što je ženstveno, prihvatljivo, lijepo, seksi – svi ti deskriptori za žene – nevjerojatno su ograničeni”, kaže ona, dodajući da su pjevačice u Libanonu često “pretjerano seksualizirane, vrlo ženstvene, vrlo namontirane”. Slave to Sirens vidi kao “uzore” za razbijanje tih stereotipa.

Promjene se ne zagovaraju na političkoj razini, jer žene nisu dovoljno zastupljene – trenutno zauzimaju samo tri posto zastupničkih mjesta u parlamentu. Libanon se također nalazi na 143. mjestu od 153 zemlje prema Indeksu sigurnosti i mira, kojim se procjenjuje generalno stanje ženskih prava u društvu.

Bliskoistočni metal

Heavy metal ima problematičnu povijest u regiji. 1997. godine u Egiptu je uhićen velik broj fanova heavy metala jer su vlasti vjerovale da se radi o članovima_cama sotonističkog kulta. U Saudijskoj Arabiji, članovi heavy metal benda Al Namrood anonimni su iz straha da bi zbog glazbe koju stvaraju mogli završiti na sudu, pa čak i osuđeni na smrtnu kaznu.

No, u Libanonu je metal scena većinom prihvaćena i većina ljudi tu glazbu doživljava kao oblik umjetnosti, kaže Elia Mssawir iz organizacije Beirut Metal Festa koji se održava jednom godišnje.

On navodi incident kada je nad organizatorima_cama metal festivala nakon negodovanja mještana provedena istraga, ali kaže da u posljednjih pet godina nije bilo pokušaja cenzure.

Iako je uobičajeno da metal bendovi u regiji koriste glazbu kao platformu za izražavanje mišljenja o politici ili religiji, Mssawir napominje da se suvremeni libanonski bendovi uglavnom drže podalje od tih tema jer metal vide kao “bijeg” iz svakodnevice i stvarnosti. Slave to Sirens su među rijetkim bendovima koji se bave takvim temama.

Više od heavy metala

Abirafeh vjeruje da će utjecaj Slave to Sirens nadići glazbu. “Ne morate voljeti metal da biste razumjeli da ove žene rade nešto moćno i hrabro”, kaže ona. “Radi se o namjernom prkošenju normama i bavljenju onime što volimo”.

“Druge djevojke također možda žele nešto učiniti, ali se srame ili nemaju hrabrosti”, kaže Doumani. “Možda se, ako nas vide, i same odvaže”.