Uncategorized

Festival će se održati od 5. do 24. svibnja putem aplikacije Zoom i na VoxFeminae portalu

14. Vox Feminae Festival propituje status žena u društvu

14. Vox Feminae Festival propituje status žena u društvu

Vox Feminae Platforma, u suradnji s udrugama, inicijativama, pojedinkama i pojedincima, u svibnju donosi program koji promiče ideju rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije.

 

Neizostavan dio svakog Vox Feminae Festivala je program posvećen strašnim ženama. Ovogodišnje izdanje donosi dva predavanja na tu temu. U prvom Strašne žene (n)i spekulativna fikcija, Milena Benini i Mihaela Marija Perković skrenut će pozornost na bitne spisateljice znanstvene fantastike, dok će se lezbijskom književnošću baviti Jasna Jasna Žmak na predavanju naziva Strašne lezbe. Program je na rasporedu 5. i 12. svibnja u 18 sati.

Knjiga je mnogima najbolja prijateljica u vremenu izolacije. Stoga je poseban naglasak stavljen na književni program u okviru kojeg će se predstaviti regionalna skupina Pobunjene čitateljke koje će predstaviti analizu rodne ravnopravnosti na književnom polju pod nazivom Ima li nam broja?, dok će detaljan pregled razvoja moderne slovenske queer i lezbijske književnosti predstaviti članice skupine Four Voices u razgovoru Lezbijska četvrt. Program će se odvijati 7. i 14. svibnja uz moderaciju Antonele Marušić

Vikendi su rezervirani za video premijere i nove produkcije koje ćete moći pratiti putem Voxfeminae portala. Udruga Kozlići 8. svibnja premijerno će izvesti u kamišibaj formatu predstavu Mačak Džingiskan i Miki Trasi nastalu po predlošku Vesne Parun. Izvedba će trajati pola sata, a namijenjena je svima od pete godine naviše. Seriju fotografija InBed umjetnice Tee Štokovac moći ćete pogledati 9. svibnja. Multimedijalna umjetnica Petra Brnardić 16. svibnja će putem video prezentacije predstaviti priču Tarantula, dok će udruga Pokaz prezentirati Poeziju potlačenih. Riječ je o eksperimentalnoj formi kolektivnog procesa pisanja poezije kao forme otpora unutar jezičnim sredstvima uz tematski feministički pogled na pitanje roda.

 

Premijera dokumentarnog filma Želim to i doma

Ponedjeljkom i petkom na rasporedu je selekcija filmova koji progovaraju o rodnim pitanjima i ulogama. Dokumentarno filmsko ostvarenje Želim to i doma nastalog u produkciji K-zone, a u režiji Ane Opalić i Noe Kraljevića, donosi priču devet LGBTIQ protagonistkinja i protagonista koji progovaraju o iskustvima doživljenih bullyingom, diskriminacijom i nasiljem, ali i o temama poput odrastanja, odnosa s roditeljima, coming outu i posljedičnom (ne)prihvaćanju okoline. 

Diskusijski programi #creativeeuropeathome na temu književnosti na rasporedu su utorkom i četvrtom, a odvijaju se u okviru aktualnog projekta Women on Women kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Popratni program rezerviran je za Dugine obitelji, predavanje o uspavankama domaće kantautorice Katarine Juvančić i za online webinar o identitetima kojeg će voditi Lejla Talić.

Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje ilustratorica Klara Rusan Klarxy

Festivalski program realizira se kroz sufinanciranje Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio-vizualnog centra i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Za više informacija o programu posjetite festivalsku internetsku stranicu te društvene mreže: Facebook eventFacebook page i Instagram profil.