Uncategorized

na 17 lokacija u Zagrebu

8. međunarodni festival fotografije Organ Vida

8. međunarodni festival fotografije Organ Vida

Najveći festival suvremene dokumentarne fotografije u jugoistočnoj Europi, Organ Vida održat će se od 13. do 24. rujna na 17 lokacija u gradu Zagrebu. Ovogodišnji festivalski program uključuje 10 izložbi, sedam radionica, te bogati zabavni i diskurzivni sadržaj. O osmom izdanju međunarodnog festivala fotografije koji je predstavljen u Zagrebačkom plesnom centru, govorile su direktorica i osnivačica Festivala Marina Paulenko, kustosica izložbe finalista Otkrivanja Lea Vene, te Sandra Viteljić, kustosica izložbe Lekcije iz 91′.

Festival započinje 13. rujna. otvaranjem velike izložbe fotografija pobjednika/ca ovogodišnjeg natječaja Otkrivanja/Revelations u Francuskom paviljonu. Na izložbi svoje projekte predstavlja 10 umjetnika/ca odabranih od strane cijenjenog žirija koji ove godine čine Louise Clements (Velika Britanija), Lea Vene (Hrvatska), Simon Norfolk (Velika Britanija), Philip Toledano (SAD), Donald Weber (Kanada) i Gilian Wearing (Velika Britanija). Među više od 400 prijavljenih fotografskih projekata iz 58 zemalja, žiri je izabrao 10 najboljih: Maria Sturm (Njemačka), Kiril Golovchenko (Njemačka), Gidon Levin (Izrael), Anne Muchler (Njemačka), Mario Brand (Njemačka), Qian Zhao (SAD), Andrea i Magda Micelli (Italija/Francuska), M.Scott Brauer (SAD), Michael Siarek (Poljska) te Pierre Liebaert (Belgija). Uz deset finalista/kinja, festival Organ Vida će putem projekcija ispred Francuskog paviljona predstaviti 10 dodatnih, posebno pohvaljenih autorskim projekta.Teme koje su autori/ce obrađivali tiču se posljedica masovnog turizma u Egiptu, sjećanja na iskustvo vojnog roka u Izraelu, predsjedničkia izbori u SAD-u…

Tijekom tiskovne konferencije prisutnima se putem Skypea predstavio jedan od autora glavne festivalske izložbe, M.Scott Brauer koji će u Zagrebu predstaviti svoju seriju fotografija ‘This is the worst party I’ve ever been to’ o izrežiranim kampanjama za političke izbore u SAD-u.

{slika}

Uz predavanja, izlaganja, panele i radionice, u sklopu festivala će se održati i predstavljanje knjiga, pregledi portfolija te popratni filmski i glazbeni program. Među filmskim programom se posebno ističe hrvatska premijera filma o jednom od najkontroverznijih fotografa koji je na temelju svog provokativnog opusa postao jedna od ključnih osoba fotografije 20. stoljeća- Roberta Mapplethorpea. Premijera dokumentarnog filma ‘Pogledajte slike: Robert Mapplethorpe (2016)’ organizirana je u suradnji s Dokukinom KIC, dok će se premijera drugom filmskog uratka Nan Goldin: Sjećam se tvog lica prikazati u Art Parku.

Priprema ovog nezavisnog festivala kojem je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih fotografa/kinja, te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu, trajala je 10 mjeseci. Za njegovu realizaciju zaslužan je kreativan tim Organa Vida koji stoji iza same organizacije, kao i donatori pod čijim se pokroviteljstvom održava susret umjetnika/ca i stručnjaka/inja za fotografiju. Festival podržavaju Ministarstvo kulture, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport te Turistička zajednica Grada Zagreba, kao i brojni domaći i inozemni mediji. Detaljan program izložbi, predavanja, panela i radionica na svih 17 lokacija u Zagrebu, dostupan je na službenoj stranici festivala.