Uncategorized

Događanja povodom rođendana Marije Jurić Zagorke

2. i 8. ožujka 2010. od 10h, Zagreb i 4. ožujka  2010. od 19h, Split

 

U povodu rođendana Marije Jurić Zagorke, 2. ožujka, Centar za ženske studije
 
vas poziva na Dolac 8, na sljedeća događanja:
 

Doručak s novinarima/kama, 2. ožujka u 10h u Zagrebu
 
Čitanje Gričke vještice, 2. ožujka u 12h u Zagrebu i 4. ožujka u 19h u Splitu
 
Večer Kratka priča je ženskog roda, 2. ožujka u 18h i 8. ožujka u 18h u Zagrebu

 

 Detaljnije o programu:

 

Doručak s novinarima/kama

Centar za ženske studije želi potaknuti redovitiju suradnju s novinarima/kama kojom bi se poboljšalo predstavljanje rodne problematike u hrvatskim medijima, stoga organizira prvi u nizu Doručak s novinarima/kama. Doručak/razgovor će se održati 2. ožujka u 10:00 sati u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8.

Razgovori će imati za cilj komentirati aktualna događanja iz rodne perspektive,a ovom prigodom, ususret 8 martu/ožujku, razgovarat ćemo posebice o ekonomskom položaju žena u hrvatskom društvu.

Razgovore vodi Rada Borić, a ovom prilikom će sudjelovati i Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske i Jagoda Milidrag Šmidt, SSSH i dr Snježana Vasiljević, s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

 

Čitanje Gričke vještice

Javno čitanje Gričke vještice uz performans “Zagorka i ravnopravnost žene” održati će se u Zagrebu 2. ožujka od 12 do 14h u Memorijalnom centru Zagorka te 4. ožujka od 19 do 21h u Gradskoj knjižnici u Splitu.

Organizatori/ce su Udruga Žensko oko (Zagreb), Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije.

Javnim čitanjem “Gričke vještice” uz Međunarodni dan žena obilježit će se i rođendan Marije Jurić Zagorke (2. ožujka 1873.), ujedno Svjetski dan knjige.

Budući je ove godine stota obljetnica Hrvatskog novinarskog društva među čijim je osnivačima bila Zagorka, program će započeti glumačkim performansom u formi intervjua sa Zagorkom u izvođenju Dubravke Vidović i Slavice Jakobović Fribec.

Publika će se moći aktivno uključiti u razgovor postavljanjem pitanja i, naposlijetku, pridružiti se u čitanju odabranih ulomaka iz ciklusa “Grička vještica”.

Kontekstualiziranjem Zagorkine biografije u suvremenost iz rodne perspektive, naglasit će se s jedne strane, kontinuitet politike ravnopravnosti spolova sa zahtjevima za građanska prava i političke slobode žena s početka 20. stoljeća, a s druge, opstojnost predrasuda i diskriminatornih praksi prema ženama kao Drugima.

Zagorka je također, zahvaljujući novinama kao novom obliku tržišnog komuniciranja u kapitalizmu i mediju masovne proizvodnje popularne kulture, u prvom ženskom magazinu i svojim romanima, uspješno pregovarala s političkim, nacionalnim, književnim i rodnim ideologemima dominantne kulture, što joj je ubrzo donijelo epitet “najpopularnije i najčitanije autorice” u Hrvatskoj.     

Javnim čitanjem Zagorke inicirat će se osnivanje Kluba čitatelja Zagorke u Zagrebu i Splitu (kao i u virtualnom prostoru, prijavom na adresu: klub.zagorka@gmail.com).

 

Večer Kratka priča je ženskog roda

Povodom 2. ožujka, rođendana Marije Jurić Zagorke, Centar za ženske studije održava javno čitanje kratkih priča 25 autorica u dvije večeri, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, Dolac 8.

Radi se o autoricama manje poznatima javnosti, a ako su i poznate, onda manje po kratkim pričama – ovo je prilika da se to promijeni!

Prvo čitanje održat će se u utorak, 2.03.2010. (Zagorkin rođendan) od 18:00 – 20:00, s pauzom od 15 minuta. U pauzi između čitanja 2.ožujka, autorica Darija Žilić će otpjevati par jazz standarda.

Prvu večer čitaju autorice: Aida Bagić, Vesna Biga, Romana Brolih, Maja Hrgović, Dorta Jagić, Neva Lukić, Nela Milijić, Sandra Obradović, Lada Puljizević, Manuela Zlatar, Darija Žilić, Jasna Žmak i Jasenka Kodrnja.

Drugo čitanje održat će se u ponedjeljak, 8.03.2010. (Međunarodni dan žena) od 18:00 – 20:00, s pauzom od 15 minuta.

Drugu večer će čitati: Lana Derkač, Ana Đokić, Mihaela Gašpar, Renata Jambrešić Kirin, Zvjezdana Jembrih, Vlatka Jurić, Maša Kolanović, Sanja Lovrenčić, Irena Lukšić, Milica Lukšić, Renata Valentić i Vera Vujović.