Uncategorized

poziv na simpozij

KRIMIGRACIJA – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti

KRIMIGRACIJA – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti

Studenti za izbjeglice

Studentska inicijativa Studenti za izbjeglice i Klub studenata sociologije “Diskrepancija” upućuju poziv za prijavu na simpozij

“KRIMIGRACIJA – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti”

koji će se održati 27. i 28. studenog 2018., u konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Zagreb

2002. Europska Unija je prihvatila tzv. Facilitators’ Package – zakonski okvir usmjeren na sprječavanje i kažnjavanje ilegalnog ulaska, kretanja i boravka na prostoru država članica. Direktiva je usmjerena ne samo na migrante s područja zemalja ne-članica, već i na bilo koju osobu koja asistira u bilo kojem stadiju takve migracije. Osim toga, stvorena je u svrhu kriminalizacije krijumčarenja ljudi, no te mjere opreza su poprimile novo značenje u novom kontekstu; 2015. godina u Europi bit će zapamćena po onome što se popularno naziva “izbjeglička kriza.”

Veliki val migracije izazvao je humanitarnu krizu koja je potaknula brojne volontere i aktiviste na djelovanje, no zbog svoje angažiranosti su, u skladu s prijašnje spomenutom EU direktivom bili prozvani krijumčarima, odnosno kriminalcima.

Sličan fenomen skoro je prošao nezapaženo 2014. godine u SAD-u. Međutim, dolaskom Donalda Trumpa na predsjedničku poziciju, to se promijenilo. Već u svojoj predizbornoj kampanji se medijska pozornost privukla kada je istaknuo, kao jedan od svojih ciljeva, deportaciju 11 milijuna ilegalnih imigranata i izgradnju zida duž američko-meksičke granice, a ove godine je uvedena “politika nulte tolerancije” zbog koje je u manje od dva mjeseca oduzeto 2300 migrantske djece svojim roditeljima pri pokušaju prelaska južne granice SAD-a.

Način na koji se EU i SAD nose s fenomenom migracije i s njim vezanim aktivnostima, pri tom ih kriminalizirajući, nije ostao izoliran vremenski ni prostorni. Takvi primjeri su zabilježeni i u zemljama sjeverne Afrike, zemljama Sahel regije, Turskoj i drugima, a rastući europski trend populizma i desno-orijentiranih političkih stranaka s naglaskom na anti-imigracijsku politiku ne odaje skoro preokretanje situacije.

Stoga pozivamo sve studente preddiplomskog, diplomskog i postdiplomskog studija na sudjelovanje na ovom simpoziju gdje ćemo obraditi neke teme poput:

– KRIMINALIZACIJA MIGRACIJA I KULTURA (Je li otpor imigraciji vezan uz kulturne razlike?)

– MIGRACIJSKE POLITIKE / MIGRACIJSKE POLITIKE I NJIHOVA VEZA S POLITIČKIM PRITISKOM (Hrvatska kao vanjska granica EU, pritisak EU-a na zemlje potencijalne članice itd.)

– ULOGA MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA U MIGRACIJI I NJENOJ FACILITACIJI

– MIGRACIJA – POVEZANOST LEGALNOSTI I MORALNE LEGITIMNOSTI (državna razina, “obveza” građanskog neposluha u slučaju nemoralnih zakona itd.)

– KRIMINALIZACIJA GRAĐANSKE SOLIDARNOSTI – UTJECAJ NA GRAĐANSKA PRAVA

– MIGRACIJE I MEĐUNARODNO PRAVO

– POVIJESNI RAZVOJ DRŽAVNIH REGULACIJA MIGRACIJA

– MIGRACIJA I KAPITAL (Koliki je utjecaj kapitala u načinu kako se države nose s fenomenom migracije?, dogovor Španjolske (Melilla) i Maroka, sporazumi EU-a s Libijom i Turskom itd.)

– MILITARIZACIJA GRANICA

– EU MOBILNOST VS KRIMINALIZACIJA MIGRACIJA

– ANALIZA PRIHVATNIH CENTARA (EU, Hrvatska, Libija, SAD…)

– KRIMINALIZACIJA MIGRACIJE – POSLJEDICE ZA TRAŽITELJE AZILA

– ULOGA RAZVIJENIH ZEMALJA U KONFLIKTIMA/KLIMATSKIM PROMJENAMA/EKONOMSKOJ NESTABILNOSTI KOJA REZULTIRA MIGRACIJAMA

Moguće je prijaviti radove koji nisu obuhvaćeni navedenim prijedlozima, a dotiču se zadanog tematskog okvira simpozija.

Rok za slanje prijave i sažetka (do 250 riječi) je 19. listopada 2018. Prijave se šalju na hrvatskom ili engleskom jeziku na adrese: studentizaizbjeglice@gmail.com i kssd@ffzg.hr (kao primatelja maila, moraju biti navedene obje adrese). Za sve dodatne informacija obratite se na mail studentizaizbjeglice@gmail.com

Obrazac za prijavu (Hrv): Obrazac-hrvatski-krimigracija

Obrazac za prijavu (Eng): Obrazac-engleski-krimigracija