Uncategorized

Uz ples i čitanje svjedočanstava akcije #prekinimošutnju

Milijarda ustaje i u Rijeci!

Milijarda ustaje i u Rijeci!

Na Valentinovo, 14. veljače u 16.30 sati ispred Radija Rijeke na Korzu, održat će se akcija One Billion Rising. Svrha ove akcije je da se kroz pjesmu i ples ukaže na globalni problem nasilja nad ženama. Ples će predvoditi Plesna Grupa Flame, nastupit će zbor VINS, a čitat će se i svjedočanstva žena iz akcije #prekinimošutnju.

Ovogodišnjom kampanjom One Billion Rising – RISING: FROM A CAMPAIGN, TO A WAY OF LIFE želi se ukazati na važnost kontinuiranog rada na sprječavanju nasilja nad ženama koje nadilazi manifestacije i obilježavanja na specifične dane i datume i postaje svakodnevnom borbom za život slobodan od nasilja.

Od 2012. godine kada je kampanja pokrenuta, žene su se solidarizirale i ova kampanja, kao i mnoge druge sa sličnim ciljem, donijele su određene pomake. Međutim, izazovi s kojima se suočavamo postaju sve veći te je stoga važno u fokus staviti kontinuiranu i svakodnevnu borbu, ne samo protiv seksualnog i fizičkog nasilja, već i sistemskog nasilja u ekonomskoj, ekološkoj, društveno-kulturnoj i ideološkoj sferi.

Već petu godinu zaredom u Rijeci se održava akcija One Billion Rising u organizaciji Udruge PaRiter i SOS Rijeka – Centra za nenasilje i ljudska prava.