Uncategorized

aktivizam u rijeci

Otvaranje izložbe Naše tijelo, naš izbor, naša borba!

Otvaranje izložbe Naše tijelo, naš izbor, naša borba!

U četvrtak, 16. veljače, u 19 sati, na adresi Križanićeva 6a, bit će otvorena izložba “Naše tijelo, naš izbor, naša borba“. Izložba će kroz fotografije, instalacije, pamflete, medijske članke i druge materijale, javnosti predstaviti pokrete žena iz čitavog svijeta, čija je svrha ostvariti ili ohrabriti pravo na prekid trudnoće. Otvaranje izložbe popratit će zbor VINS.

Porast neokonzervativnih struja i raznih političkih skupina koje žele smanjiti prava žena na tjelesnu autonomiju svakim danom sve je veća i snažnija, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta. Iz tog razloga udruga PaRiter odlučila je postaviti izložbu koja će, među ostalim informirati o promjenama koje su se događale u državama gdje je izvršen snažan pritisak na zakonodavce, ali i o načinima borbe i progovaranja  o temi koja je u mnogim društvima kontroverzna. Izloženi materijali donirani su od žena koje se profesionalno ili aktivistički bave obranom prava na tjelesnu autonomiju, a dolaze iz brojnih država poput Irske, Poljske, Meksika, Makedonije, Španjolske, Italije, Sierra Leonea, Pakistana i Hrvatske.

{slika}

Izložba je svojevrsna aktivistička intervencija, koja je nastala kao reakcija na društvenu zbilju u kojoj Ustavni sud Republike Hrvatske odlučuje o nečemu tako elementarnom kao što je ženino pravo na izbor. Svrha ove izložba  je da ona kao takva postane izvor inspiracije i mobilizator javnosti u obrani već izborenog prava žene na tjelesnu autonomiju.

Izložba: “Naše tijelo, naš izbor, naša borba!” organizirana je i postavljena u suradnji s platformom Građani svom gradu. Nastala je u sklopu projekta Hrvatsko feminističko proljeće, a financijski ju podržavaju Mediterranean Women’s Fund i Primorsko-goranska županija.