Uncategorized

Predstavljanje knjige “Moja povijest žena”

21. siječnja 2010. u 18h, Medijateka Francuskog instituta, Preradovićeva 5

 POZIV NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Michelle Perrot

Moja povijest žena

O knjizi će govoriti

prof. dr. sc. Miroslav Bertoša i dr.sc. Renata Jambrešić Kirin

U četvrtak 21. siječnja u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta u Preradovićevoj 5 održat će se predstavljanje knjige Moja povijest žena autorice Michelle Perrot.

Kroz šest poglavlja (Pisati povijest žena, Tijelo, Duša, Ženski rad, Žene u javnom prostoru i A danas) Michelle Perrot obrađuje ključna pitanja u životu žene, njene percepcije u društvu i njene interakcije s tim društvom.

“Čini se da žene imaju svoj dan. Jedan jedini u godini, kada mediji govore o njima, kada im političari besjedama iskazuju počasti, a oni i one koji više drže do zbilje negoli do komemorativnih ispraznosti, podsjećaju da žena još uvijek nije jednaka muškarcu; više nego muškarac, žena je žrtva nezaposlenosti, nesigurnosti radnoga mjesta, žena je manje plaćena, manje uvažavana, u glavnim društvenim sferama manje priznata nego on: ne zaboravimo njihovu slabu zastupljenost u politici, kao i neznatan broj u izvršnoj vlasti.
Ima li izgleda da se stvari promijene? Jesu li žene na cijeni? Da li biti žena znači biti predmet pozitivne diskriminacije? Ili je to samo povlastica koja ovisi o vremenu i prilikama?
Posve je izvjesno da žene imaju povijest i da su je dosta kasno počele graditi, a onda i prisvajati.”

Michelle Perrot bila je jedna od začetnica francuskog pokreta povjesničarki koje su ukazale na značaj djelovanja žena u prošlosti, na promjene njihovoga statusa, na borbe i strategije u procesu stjecanja njihove neovisnosti.