Uncategorized

Četvrtak, 15.veljače, Portarata

Prosvjed: Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!

Prosvjed: Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!

Inicijativa za obranu Uljanika Facebook

Inicijativa “Za obranu Uljanika – Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!” poziva sve radnike i radnice Uljanika, Puležane i Puležanke te ostale podržavatelje/ice da dođu na prosvjed u četvrtak, 15. veljače na Portarati u Puli, s početkom u 18.00 sati.

“Svima nam je jasno da svjedočimo procesu u kojem se ispod stola vrši zadnja podjela karata između lokalnih i inih političkih igrača (koji su gotovo kompletno pulsko priobalje već “preprodali” domaćoj i svjetskoj tajkuneriji – od Muzila, Monumenata i Sv. Katarine do Verudele, Stoje, Puntižele), interesnih grupa povezanih s upravom Uljanika i potencijalnih investitora koji napeti kao puške čekaju da, nakon 16.02. kada je zakazana Skupština dioničara, ulete u vlak zvan “restrukturiranje” i podijele plijen na ruševinama slavnog Uljanika. Po prokušanom receptu “uništi, pa prodaj” Uljanik bi zajedno s Pulom, iz višetisućljetnog ponosnog i prkosnog grada bio pretvoren u jeftinu turističku destinaciju s uništenom brodogradnjom i potplaćenim, sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima/icama, čistačima/icama i lučkim radnicima/icama”, poručuju organizatori/ive koji/e su odlučili/e glasno i jasno reći – DOSTA! 

Prosvjeduju s ciljem zaustavljanja čerupanja Uljanika i Pule u mjesto izrabljivanja gdje će samo odabrani ubirati profit parazitirajući na grbači radne većine – potrebno je jedinstvo i opća mobilizacija javnosti u otporu prema tajkunizaciji Pule i solidarnost s radnicima Uljanika u predstojećoj borbi za Uljanik. Zato, pozivaju sve da izađu na naše, pulske ulice u četvrtak, 15.veljače  u 18.00 sati, na Portaratu, gdje će uz lokalne govornike/ce sudjelovati i dati podršku borbi za Uljanik i predstavnici nekih borbenih sindikata iz cijele zemlje.

Za sada su dolazak potvrdili:

Dragutin Varga – predsjednik Upravnog odbora ITAS Prvomajske d.d. tvornice alatnih strojeva, Ivanec; sindikalni povjerenik.
Siniša Miličić – predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata (RIS)
Denis Geto, radnik HEP-a i predsjednik strukovnog sindikata TEHNOS
Mario Iveković – predsjednik Novog sindikata

Svoj borbeni i protestni glas pustit će i članice pulskog zbora Praksa  koji je nastao iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi.

“Dođite svi! Solidarnost je naša snaga, a otpor naša dužnost”, poručuju organizatori/ice prosvjeda.