Uncategorized

SPLIT PRIDE 2011

11. lipanj 2011. godine, Split

Pozivamo Vas na Split Pride koji se održava 11. lipnja s početkom u 14:00 sati. Povorka kreće s Đardina, ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom te Rivom. Povorka završava na središnjem dijelu Rive (ispred konzulata) gdje će se održati dvosatni Split Pride program. Na Rivi govoriti će Edo Bulić, Sanja Juras, Mirjana Kučer, Marije Cornelissen, zastupnica u Europskom Parlamentu,  Linda Freimane, ILGA Europe, Lazar Pavlović, Gej strejt alijansa – Beograd, Tatjana Greif, ŠKUCC LL – Ljubljana. Na Rivi će također nastupiti LeZbor, Pride Bend, “Female Scream” – DJice iz Slovenije i preformerica Mete Erženičnik iz Slovenije.

 

Prije 9 godina neovisna država Hrvatska ponosno je proslavila svoj prvi Pride, povorku ponosa LGBT osoba, obilježavajući stonewallski ustanak iz 1969., događaj koji se smatra početkom suvremenog pokreta za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba.

 

2011. obilježava još jednu revoluciju u LGBT borbi na domaćem terenu! Iz zagrebačke metropole Pride seli u Split, sa željom da propita slavni stereotip o južnjačkoj strasti i temperamentu – i dokaže da je drugačiji svijet, i Pride – moguć.

 

Podržite svoje prijateljice, prijatelje, sinove, kćeri, braću i sestre, susjede – lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne i transeksualne osobe. Podržite sami sebe – izađite iz ormara, jer u ormarima se ne snivaju, ni ne rađaju revolucije! Pokažite da je borba za prava LGBT osoba borba za ljudska prava – borba za vaša i naša prava.

 

Tema ovogodišnjeg Split Pride-a je pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Slogan Split Pride-a je “Različite obitelji, jednaka prava”.

U 2010. godini donesene su prve presude Europskog suda za ljudska prava u kojima je Sud potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima (P.B. i J.S. protiv Austrije).

 

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije više od sedam godina, međutim on ne daje istospolnim parovima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

 

Problemi s kojima se susreću istospolni parovi u Hrvatskoj potaknuli su nas da ukažemo na diskriminaciju. Cilj nam je otvoriti javnu raspravu na temu diskriminacije istospolnih parova i potaknuti pozitivne zakonske promjene za zaštitu ljudskih prava osoba koje žive u istospolnim zajednicama.

 

Pridružite nam se, sudjelujte na Pride-u i podržite ljudska prava LGBT osoba.

 

Vidimo se 🙂

Edo Bulić, koordinator Iskoraka

Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica udruge Domine

SPLIT PRIDE 2011 kontakt@split-pride.net www.split-pride.net
Organizatori: – Domine | www.domine.hr – Kontra | www.kontra.hr – Iskorak | www.iskorak.org