Uncategorized

četvrtak, 16. studneog

Trans Talks /Odučimo transfobiju/

Trans Talks /Odučimo transfobiju/

Misliš da uvijek moraš ‘proći’?
Osjećaš li da nisi dovoljno ‘muško’ ili dovoljno ‘žensko’? 
Misliš da si ‘poremećen_a’ zato što si trans? 
Misliš da se i druge trans osobe moraju više potruditi da bi ‘prošle’ kao muškarci ili žene? 
Ne prihvaćaš rodnu nebinarnost kao opciju rodnog identiteta? 

Ovo znači da si autotransfoban_na. Ali nisi sam_a.

Internalizirana transfobija ili autotransfobija jest usvajanje straha, mržnje, gađenja, predrasuda i diskriminirajućeg odnosa prema trans i rodno varijantnim osobama od strane samih trans osoba. Svi gore navedeni stavovi i ponašanja predstavljaju manifestaciju internalizirane transfobije ili autotransfobije. 

Internalizirana transfobija nije nešto što se događa drugima, ili onima koji_e nisu dovoljno jaki_e. Živimo u transfobnom svijetu u kojem nam se transfobija ukorjenjuje od malih nogu i potrebno je puno obrazovanja, volje i vremena da se sami_e odučimo od svega čime su nam punili_e glave. Ovaj proces odučavanja traje čitav niz godina, ponekad i čitav život. 

Napravi prvi korak u borbi s vlastitom internaliziranom transfobijom i dođi u četvrtak, 16. studenog u 19 sati u Booksu na Trans Talks u organizaciji Trans Aida. Bitno je da naučimo prepoznavati internaliziranu transfobiju, da otvoreno o njoj govorimo i dijelimo iskustva te da budemo podrška jedni_e drugima. O svojim će iskustvima, uz moderaturu psihologinje Matee Popov, najprije govoriti Alex, Ari i Hela, a onda je prostor otvoren svima koji_e žele podijeliti svoja iskustva, postaviti pitanje, komentirati ili dati savjet drugima.

PREPOZNAJ, PODIJELI ISKUSTVO, PODRŽI DRUGE – ODUČIMO TRANSFOBIJU!

//Trans Talks u organizaciji Trans Aida zamišljen je kao ciklus radionica i panela na kojima će se razgovarati o trans, inter i rodno varijantnoj (TIRV) tematici.//