Uncategorized

zajedničke upravljačke prakse i borbe za zajednička dobra

Urbana zajednička dobra – zajednički grad

Urbana zajednička dobra – zajednički grad

Institut za političku ekologiju u suradnji sa Zelenom europskom fondacijom poziva na seminar Urbana zajednička dobra – zajednički grad koji će se održati u srijedu, 9. studenog, od 10 do 16 sati u dvorani Müller Kina Europe (Varšavska 3, Zagreb).

Zajedničko dobro (commons) je koncept i praksa koji je postao poznat široj javnosti nakon što je Elinor Ostrom dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju jer je empirijski dokazala da zajednice korisnika mogu održivo upravljati prirodnim resursima bez izravnog utjecaja države i tržišta. Koncept zajedničkog je proširen i na društvene resurse te na različite kontekste uključujući i urbani. Proširili su se i radikalniji te kritičniji pristupi zajedničkog posebice u kontekstu raznih urbanih društvenih pokreta koji se bore protiv privatizacije, komodifikacije i komercijalizacije gradova. Prakse samoupravljanja i upravljanja urbanim resursima od strane zajednice su uvedene ili ponovno uvedene u gradove širom Europe. Primjerice, u Ateni djeluje mreža solidarnih praksi zajedničkih dobara koje pružaju hranu, stanovanje pa čak i zdravstvene usluge ljudima koji su pogođeni godinama politike štednje. U Bolonji je lokalna vlast čak usvojila regulativu kako bi omogućila suradnju sa zajednicama u proizvodnji i obnovi urbanih zajedničkih dobara. U Barceloni je građanska platforma Barcelona zajedno pobijedila na lokalnim izborima i pokušava stvoriti okvir za upravljanje urbanim zajedničkim dobrima u različitim sektorima.

Seminar će predstaviti zanimljive primjere urbanog zajedničkog kroz zajedničke upravljačke prakse i borbe za zajednička dobra u Madridu, Berlinu, Beogradu, Sarajevu, Mariboru i Zagrebu. Isto tako će pružiti prostor za razmjenu izazova u raznim praksama zajedničkog urbanog upravljanja kao i za razmjenu konfrontacijskih taktika protiv ograđivanja gradskih zajedničkih dobara i privatizacije gradskih javnih dobara. Cilj seminara je među lokalnim sudionicima i sudionicama potaknuti debatu kako da se modeli urbanih zajedničkih dobara i samoupravljanja umnože, unaprijede, podrže i zaštite u gradovima regije.

Program:

10:00 – 10:30 – Koncept i praksa urbanih zajedničkih dobara – Tomislav Tomašević (Institut za političku ekologiju)

10:30 – 12:00 – Praksa urbanih zajedničkih dobara u Madridu i Berlinu – Lucia Lois (El Patio Maravillas) i Marco Clausen (Nachbarschaftsakademie)

12:00 – 12:30 – Stanka 

12:30 – 14:00 – Zajednički grad u Beogradu, Sarajevu i Mariboru – Iva Čukić (Ministarstvo prostora), Alma Midžić (Crvena) i Matic Primc (Iniciativa mestni zbor)

14:00 – 14:30 – Ručak

14:30 – 16:00 – Kako unaprijediti urbana zajednička dobra u lokalnom kontekstu? (diskusija) – Iva Marčetić, Mislav Žitko, Dušica Radojčić, Teodor Celakoski, Janja Sesar, Enes Ćerimagić, Iris Beneš, Svibor Jančić, Cvijeta Bišćević, Nikola Zdunić

*Veći dio programa će se odvijati na engleskom jeziku bez mogućnosti prijevoda