Uncategorized

ljubav i poštovanje

Zajednički napori u prevenciji nasilja u vezama mladih

Zajednički napori u prevenciji nasilja u vezama mladih

CESI

CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, SOS telefona za žene žrtve nasilja i Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ pozivaju vas na okrugli stol “Zajednički napori u prevenciji nasilja u vezama mladih”, koji će se održati u utorak, 14. svibnja 2019. godine s početkom u 10:00 sati u prostorijama Centra za mlade i nezavisnu kulturu KZŽ (Zelene Dvorane) u Zaboku na adresi Trg svete Jelene 6.

Na okruglom stolu uvodno će govoriti:

  • Sanja Cesar, CESI: “Love&Respect – prevencija nasilja u vezama mladih”
  • Nataša Bijelić, CESI: “Rezultati nacionalnog istraživanja nasilja u partnerskim vezama mladih”
  • Tanja Cujzek, ravnateljica CZSS Zabok:  “Prevencija nasilja nad ženama i nasilja u mladenačkim vezama – perspektiva centra za socijalnu skrb”
  • Andreja Jurić, policijska službenica za prevenciju u Uredu načelnika PU krapinsko-zagorske: “Postupanja policije u prevenciji nasilja u obitelji i nasilja u mladenačkim vezama”
  • Ana Đurkan, Mreža udruga Zagor: “Rad na prevenciji vršnjačkog nasilja”  

Okrugli stol će moderirati: Tajana Broz, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ.

Predviđeno trajanje okruglog stola je dva sata, nakon čega će biti zakuska. 

Okrugli stol je organiziran u okviru projekta “Love & Respect” kojem je cilj izgraditi partnerstvo na europskoj razini za prevenciju nasilja u vezama mladih. Rezultati istraživanje provedenog 2018. godine na reprezentativnom uzorku od 1000 mladih u dobi od 16 do 26 godina pokazuju da je 71% mladih u vezi ili su imali iskustvo veze. 58% mladih izjavljuje da su doživjeli neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama. 70% mladih doživljavalo je takva ponašanja kroz duži vremenski period. Najčešće se radi o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu ljubomoru i ucjene.

Osim istraživanja, aktivnosti projekta uključuju on-line platformu namijenjenu edukatorima/icama i mladima te interaktivne kvizove za mlade o kvalitetnim vezama, digitalnom zlostavljanju, odnosu prema sebi i seksualnosti. Više o tome, pronađite OVDJE. 

Projekt se provodi u partnerstvu s organizacijama iz Španjolske, Češke, Armenije, Gruzije, Italije i Austrije, a financiran je iz programa Europske unije Erasmus +.